Annons

Olika syn på om matglädjen lyckades

Måltidsglädje på lasarettet i Trelleborg. Det beskrivs av de styrande politikerna i Region Skåne som ett lyckat innovationsprojekt som nu kan användas på fler sjukhus. Men oppositionen talar om ett fiasko.
Trelleborg • Publicerad 4 mars 2014
Trelleborgs lasarett.
Trelleborgs lasarett.Foto: Claes Nyberg

Åsikterna går isär bland politikerna om vad som egentligen hänt med, och vad som var syftet, med "Måltidsglädje på sjukhus" i Trelleborg.

Klart är att regionen gick in i ett projekt med Livsmedelsakademin, för att förbättra matglädjen bland sjukhuspatienter. Och att projektet har pågått i flera år, och kostat uppemot fem miljoner kronor. Det mesta har betalats ut i ersättning till Skånes Livsmedelsakademi.

Annons

Mer matglädje

- Det här var ett projekt som ville förbättra måltidssituationen för patienter. Vi vet att de har dålig matglädje initialt. Om dessutom maten inte smakar gott, då slutar det ofta med att patienten inte äter. Det ger en dålig återhämning, säger Daniel Heden, s-politiker i regionfullmäktige och vice ordförande i folkhälsoberedningen. Han satt även med i styrgruppen för Måltidsglädje.

- Vi valde Trelleborgs lasarett som pilot för projektorganisationen. Det var lagom storlek och verksamhet för att bedriva utvecklingsarbetet.

Han berättar att resultatet kudne sammanfattas i det de kallar Trelleborgsnormen. Det skulle vara särskilda måltidsvärdar, information, matråd, köksråd och så vidare. Maten skulle serveras mer i buffé-form, så alla kan ta vad de gillar och vad de äter, för att minska spill och uppmuntra matglädjen.

- Spindeln i det här var att man skulle bygga ett innovationskök, där maten kunde tillredas. Men det som istället hände var att man försökte räkna hem kostnaden per portion, och fann att man behövde göra 3 000 portioner om dagen. Det fanns inte avsättning för det, därför la man ner planerna.

- Det är himla trist, för alla var eniga om projektet, det fanns pengar avsatta, ändå lyckas man inte driva hem projektet och informerar sedan styrgruppen om att man ska lägga ner köket.

Delas inte

Men hans uppfattning delas inte av regionrådet Katarina Erlingsson (C), som var ordförande i styrgruppen.

- Det här var en innovationspilot, där man inte visste exakt vad man skulle komma fram till eller hur det skulle lösas. I sådana fall måste vi ha en kultur att det är ok att misslyckas och inte veta vad man ska. Att kalla det för fiasko är överord. Vi hade inte behövt en innovationspilot om vi vetat vad man skulle göra, säger hon.

Monika Ekström (MP), regionråd och ordförande i Regionservice, säger att projektet fört med sig att man ska börja använda den norm som togs fram på alla sjukhus i regionen:

Annons

- Slutsatsen är att det viktiga är hur man får ner maten i patientens mage. Var maten görs, det kvittar, säger hon.

- Socialdemokraterna är irriterade för att det inte blev något köksbygge i Trelleborg. Men det var inte alls intentionen. Målet var att öka måltidsglädjen för dem som ligger på sjukhus, säger Katarine Erlingsson.

Louise Löfgren
Clifford Johansen
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons