Annons

Olika bilder från CNN och al-Jazira

Mellanöstern är som ett andra hem för Andreas Hasslert. Men amerikanska CNN visar inte den verklighet han känner till. Därför zappar han över till arabiska nyhetskanalen al-Jazira.
Trelleborg • Publicerad 7 november 2007
Bakom Andreas Hasslert syns USA:s utrikesminister Condoleezza Rice. Med den posten är hon ett frekvent ansikte på al-Jazira. Bild: Tomas NybergFoto: 

Al-Jazira sänder dynget runt, varje dag i veckan. De kör nyheter varje timme och därimellan intervjuer, debattprogram och dokumentärer om aktuella händelser. Skillnaden mot Rapport och BBC är syns på ett sätt - remsan med textade nyheter som rullar längst ned i bilden. Texten går från vänster till höger, eftersom arabiska läses från det hållet.

- Formen är densamma som här i väst. Det som skiljer sig är innehållet. När man ser västerländsk media får man bilden att folk i Mellanöstern, Centralasien och Afrika är en skock idioter. Man tittar bara på deras sämsta exempel, vi pratar bara om Iran i samband med att de vill bygga kärnvapenprogam, säger Andreas Hasslert, 32 år.

Annons

- Då tror jag att man får intrycket att de aldrig gör något bra för världen. På al-Jazira ser du att krigsherrarna i Darfur faktiskt sitter vid förhandlingbordet också, när man ser BBC:s nyheter får man intrycket att de bara krigar, säger han.

I bakgrunden visar al-Jazira bilder på en män klädda i kamoueflagekläder som sitter och diskuterar i ett tält. Det är krigsherrarna från den omtalade konflikten i Darfur, Sudan. Al-Jazira ger mer tid åt afrikanska nyheter.

Annars är det USA som styr medierna, enligt Andreas Hasslert. Först ger de ut massor av bilder där irakier framställs som onda. När de sedan bombats och lämnats blödande stryper de nyhetsflödet. Inga bilder får visas. Så kontrolleras informationen, säger han.

Till syvende och sist blir även vanligt folk på gatan i Trelleborg påverkade.

- Du kan märka det på hur sverigedemokraterna gick fram i valet. De får luft under vingarna av alla bilder på människor med en annan hudfärg som uppför sig konstigt.

Varför bryr du dig?

- Jag tror inte vi vill ha det samhället, det är ett tragiskt samhälle.

Andreas Hasslerts uppväxt i välbärgade Limhamn saknade möten med människor från Mellanöstern. Bristen på kontakt med en av världens viktigaste och största folkgrupper gjorde honom frustrerad.

Femton år senare är allt förändrat. Han läste arabiska på universitetet i Lund och åkte till Syrien för att jobba som sekreterare på svenska ambassaden i Damaskus. Vistelsen berörde honom på djupet, nu har han konverterat och blivit muslim.

Han jobbar på heltid med integration, främst genom studieförbundet Ibn Rushd. De arrangerar bland annat kurser i matlagning. Han och hans fru Jenny har sonen Noah, tre år, tillsammans. Det är oftast när Noah gått och lagt sig som Andreas Hesslert får tid att sitta en stund framför tv:n.Tv:n för dock en undanskymd tillvaro på familjen Hasslerts ovanvåning. De har inrättat en liten hörna där man sitter på kuddar och tittar. De har fyra kanaler med al-Jazira. Bäst gillar han den engelska varianten.

Annons

- På arabiska kan jag inte riktigt ta till mig allting. Jag lärde mig arabiska i Syrien så jag förstår bäst den arabiska som pratas i det området. På nyheterna är det högarabiska, dessutom pratar de alltid väldigt fort, säger han och bläddrar bland kanalerna.

På en annan kanal som heter al-Jazira Mubasher visas hela tiden livebilder.

- Mubasher betyder direkt, de sänder live hela tiden. Det är inte redigerat som på vanliga nyhetskanalen, säger han samtidigt som hemvideos från branden i Kalifornien visas. När livebilderna är slut visas vädret på olika ställen i världen. Riyad i Saudiarabien, Rabat i Marocko, Paris i Frankrike.

Al-Jazira har flera gånger anklagats av västerländsk media för att inte censurera någonting. Usama bin Ladens tal sänds, ibland flera gånger om. Vid andra tillfällen har de visat blodiga bilder efter bombningar i Bagdad. Men Andreas Hasslert tycker inte att al-Jazira gör fel. Tvärtom, de visar båda sidorna av myntet.

- När Usama bin Laden var på al-Jazira fick de på nöten av USA. Men det är klart de sände det, det är ju nyheter, säger Andreas Hasslert och gläds över att det finns en annan röst bland världsmedierna.

Johan Nordström

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons