Annons

Olika avgifter inget brott mot lagen

Det strider inte mot lagen att patienter som besöker privatläkare får betala 80 kronor mer än patienter som besöker en mottagning som är ansluten till Hälsoval Skåne. Det slår länsrätten fast i en dom.
Trelleborg • Publicerad 16 juni 2009

TRELLEBORG. Vårdvalssystemet Hälsoval Skåne som infördes 1 maj innebär att patienterna själva får välja vilken vårdcentral de vill vara anslutna till. Ett besök på de vårdcentralerna kostar 120 kronor. Hos mottagningar som inte är anslutna kostar ett besök 200 kronor.

Privatläkaren Margareta Malm i Ystad har ansett att regionfullmäktiges beslut strider mot kommunallagen och överklagat det till länsrätten. Men länsrätten ser inga lagbrott.

Annons

– Vi tycker att det här är ett sätt att diskriminera läkare som väljer att inte gå in i Hälsovalet utan jobba efter den nationella taxan, säger Åke Reimer, läkare på Näshälsan i Höllviken och ordförande i Skånes privatläkarförening.

Föreningen ska diskutera domen med Läkarförbundets jurister för att se om det är värt att överklaga.

Alla medborgare har möjlighet att lista sig eller annars automatiskt blir listade hos vårdgivare som är anslutna till vårdvalssystemet. Därför strider inte beslutet mot likställighetsprincipen, anser länsrätten.

Att patientavgift endast får tas ut med högst det belopp som gäller för vård inom landstinget kan få ekonomisk betydelse för privata vårdgivare konstaterar länsrätten. Men regionfullmäktiges beslut strider inte mot lagen – läkarna utanför vårdvalet kan ta ut en lägre avgift.

Åke Reimer och läkaren Lars Kestrup på Trelleborgskliniken tycker att det är fel med olika avgifter för läkarbesök. Men Lars Kestrup tror inte att de olika avgifterna får så stor praktiskt betydelse. Han har själv inte märkt något besökstapp sedan den 1 maj.

– Högkostnadsskyddet är fastslaget till 900 kronor och efter några besök hos mig och specialister som tar 300 kronor så kommer man ganska snabbt upp i den summan, säger Lars Kestrup.

Johan Silfversten Bergman
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons