Annons
Vad blev egentligen fullmäktiges beslut om hamnens miljö? Bengt Gunnarsson (M) hävdar att hans förslag vann över S-förslaget, medan kommunfullmäktiges ordförande Inger Hansson (M) menar att Gunnarssons förslag om en miljömedicinsk utredning bara var ett tillägg.
Trelleborg • Publicerad 29 september 2010

Det råder stor förvirring efter kommunfullmäktiges sammanträde i måndags kväll. Orsaken är debatten om ett medborgarförslag från Gunnar Eriksson om hamnens miljö som Bengt Gunnarsson förde vidare med ett eget förslag.

Kommunstyrelsen föreslog att svaret på medborgarförslaget skulle bli en skrivelse från miljönämnden som tar upp hamnens miljötillstånd med villkor och flyttningen av hamnen längre mot sydost. Dessutom hänvisar miljönämnden till EU-projektet för renare färjor där Trelleborgs hamn är ledande partner. S ville även ha med ett tillägg om att man skulle ta upp problematiken med hamnmiljön i den fördjupade översiktsplanen för Trelleborgs centrum.

Annons

Efter votering vann S-förslaget med siffrorna 32 mot 17, där ordförande Inger Hansson (M) röstade med S.

Sedan tog Inger Hansson upp Gunnarssons förslag och klubbade igenom det väldigt snabbt. Flera som var med på sammanträdet har uppfattningen att en del ledamöter inte hann med i svängarna och att inte alla uppfattade att de tog beslut om att kommunen ska starta en miljömedicinsk utredning.

– Jag blev förvånad att alliansen inte begärde votering, säger Catherine Persson (S), oppositionsråd i Trelleborg. Vi ansåg ju att vårt förslag vunnit i voteringen och en utredning är vi inte emot. Det ligger i linje med vårt förslag.

– Bengt Gunnarssons förslag var ett tillägg, säger också Inger Hansson. Det var det socialdemokratiska förslaget som blev svaret på medborgarförslaget.

Bengt Gunnarsson uppfattade dock det hela annorlunda.

– Jag förstod beslutet som att mitt förslag om att kommunens ska göra en miljömedicinsk utredning om luftkvalitén i Trelleborg ställdes mot S-förslaget och att det var mitt förslag som klubbades igenom utan votering, säger Bengt Gunnarsson. Om det finns andra åsikter än att mitt förslag vann så får vi lyssna på inspelningen från fullmäktige.

Anna Thulin
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons