Annons

Ökning av antalet bränder oroar polisen

Polisen är bekymrad över den kraftiga ökningen av antalet bränder i de östra stadsdelarna. Nu hoppas de kunna skapa nätverk i områdena och på så sätt förebygga problemen.
Trelleborg • Publicerad 18 maj 2009

TA skrev i förra veckan att både räddningstjänsten och boende i de östra stadsdelarna oroas av att bränderna ökat. Även i polisens statistik syns en ökning.

– I princip är det en 100 procentig ökning från i fjor, men det är ändå inga höga siffror det handlar om, säger biträdande närpolischef Mats Hammar som trots det är bekymrad över situationen.

Annons

Under årets fyra första månader i fjor förekom en brand som polisen rubricerar som mordbrand. För samma tidsperiod i år är siffran elva stycken. Bränder i bilar, som ökat från 12 stycken i fjor till 24 i år, följer samma utvecklingskurva. Siffrorna gäller hela Trelleborg, men det är Fagerängen och de östra delarna av stan som står för den stora ökningen.

– Vi kommer att börja arbeta förebyggande i områdena, säger Mats Hammar.

Det förebyggande arbetet är en satsning som innebär att en person från Trelleborgspolisen ska koncentrera sig på de östra delarna och försöka bygga upp nätverk i området. Mats Hammar hoppas dels på att det kommer att minska antalet bränder, dels på att det ska göra det möjligt att hitta dem som tänder på.

– Vad jag kan minnas är det ingen som lagförts för någon bränderna i år men det är ganska uppenbart att de är anlagda. Det finns ingen naturlig förklaring till att det börjar brinna på det sättet.

Mats Hammar hoppas att polisens nya satsning kan ge tips om vem som ligger bakom bränderna.

– Det pratas ju alltid i områdena om vem som gjort det när sådant här händer. Folk brukar vara angelägna om att få stopp på det. De vill inte att det brinner i deras bostadsområde, säger han.

Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons