Annons

Oklart kring nya tobakslagen

Från och med den första juli ska alla som ämnar sälja tobak anmäla detta till kommunen. Men det är få tobakshandlare som känner till förändringen av tobakslagen. Inte ens kommunen är riktigt klar över hur man ska hantera sin nya uppgift.
Trelleborg • Publicerad 2 juli 2002

- Just nu tittar vår kommunjurist på ärendet, berättar socialchefen Karin Cederholm. Vi ska först reda ut om det är socialförvaltningen eller miljö- och hälsoskyddskontoret som ska ansvara för tillsynen av tobaksförsäljning i kommunen. Så än så länge har inte tobakshandlarna fått någon information, men det kommer efter semestrarna, fortsätter hon. Den nya anmälningsplikten gäller handlare som ska börja sälja tobaksvaror. De som inte anmäler försäljning i förväg kan dömas till vite. Etablerade tobakshandlare har framtill den 1 januari 2003 på sig. Men redan nu har landets kommuner möjlighet att ta ut en avgift för tillsynen av den som säljer tobaksvaror. Hur stor denna avgift blir i Trelleborgs kommun har fullmäktige ännu inte beslutat, enligt socialförvaltningen. Gunilla Nilsson som driver Skytten kiosk och spel reagerar över att ytterligare en avgift läggs på tobakshandlarna. - Det handlar säkert inte om så mycket pengar men vi betalar redan nu en avgift till miljökontoret för tillsyn av vår glassmaskin. De affärer som säljer folköl betalar visst också en tillsynsavgift. Om vi får avgifter på fler saker vi säljer blir det till slut en stor summa som man inte kan komma undan om man vill fortsätta som handlare. Syftet med anmälningsplikten är att kommunen ska få kontroll över vilka som säljer tobaksvaror. För att lättare kunna skicka ut folkhälsoinformation eller upplysningar om ändrade regler, som när 18-årsgränsen för försäljning av tobak infördes. Tobakslagen förändras snart ytterligare. Från och med den 1 januari 2003 ska alla restauranger ha ett eller flera områden där rökning är förbjuden. Målet är att alla restauranger ska vara rökfria år 2004.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons