Oklart hur E6-bygget påverkar busstrafiken

Om bara en och en halv månad startar arbetet med att göra E 6 till motorväg. Men Skånetrafiken vet fortfarande inte hur förseningar och köer ska kunna undvikas.
Trelleborg • Publicerad 19 augusti 2009
Foto: 

TRELLEBORG. Kollektivtrafikens största problem vid vägarbeten är hastighetssänkningar och köer. Det är de som orsakar förseningar.

Skånetrafiken har dock ännu inte någon exakt plan för hur de ska kunna undvika förseningar i samband med E 6-bygget som förväntas pågå i två år. Möjliga lösningar, som använts på andra platser, är ett separat körfält för bussarna samt vägvakter som ger bussarna företräde på vägen.

– Vi har sagt till Vägverket att det redan när anbuden tas in ska sägas att entreprenören ska se till att busstrafiken kommer fram, men sedan blir det ju alltid problem ändå, säger Mats Olsson, trafikutvecklare på Skånetrafiken.

– Det kan bli störningar och vi måste uppmana kunderna att vara ute i god tid. Egentligen borde man åka mer buss under vägarbetet än vad man gör annars, eftersom det blir mindre köer om folk väljer att åka buss.

Redan i de tidtabeller som gällt sedan juni i år har Skånetrafiken och bolaget som kör bussarna, Arriva, lagt in lite extra lång körtid i linje 146:s tabell.

– I december när vi kommer med nästa tidtabell kommer det att läggas till ytterligare tid. Då vet vi ungefär hur det kommer att se ut, säger Mats Olsson.

Vilken entreprenör som kommer att ha hand om arbetet blir klart först om några veckor. Skånetrafiken och Vägverket har redan nu kontinuerliga planeringsmöten och när entreprenören är utsedd kommer Skånetrafiken att ha möten även med det företaget.

Mats Olsson är dock inte orolig för eventuella problem som kan uppstå.

– Vi får hålla tummarna nu. Om vi bara går ut med ordentlig information brukar folk vara förstående, även vid så här långa projekt, säger han.

Johan Silfversten Bergman
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.