Annons

Oklart efter möte om nytt styre – förhandlingarna fortsätter

Torsdagens möte mellan Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna gav inga klara besked om framtiden. Det är fortfarande oklart om det är dessa fyra partier som ska styra Trelleborgs kommun den kommande mandatperioden. Förhandlingarna kommer att fortsätta den närmaste tiden.
– Vi har inte gått från rummet, säger Henrik Silfverstolpe (L), metaforiskt.
Trelleborg • Publicerad 30 september 2022
Ann Kajson Carlqvist (M), Henrik Silfverstolpe (L), Erik Lundström (KD) och Mathias Andersson (SD) är i föhandlingar om att styra tillsammans.
Ann Kajson Carlqvist (M), Henrik Silfverstolpe (L), Erik Lundström (KD) och Mathias Andersson (SD) är i föhandlingar om att styra tillsammans.Foto: Tomas Nyberg

M, KD, SD och L har vad TA erfar kristalliserats ut som ett huvudspår i frågan hur styret ska se ut de närmaste fyra åren. De fyra partierna har egen majoritet och tycker likadant vad gäller framtidsfrågorna ringväg, östlig hamninfart och fängelse.

På torsdagen hade de fyra sitt första gemensamma möte för att diskutera ett gemensamt styre. Men vad som kom ut av mötet är oklart.

Annons

– Allt är inte utrett. Vi måste fortsätta prata. Förhandling pågår och jag kan inte riktigt bedöma hur långt det här går, säger Henrik Silfverstolpe, ordförande och förstanamn för Liberalerna i Trelleborgs kommun.

”Vi har bara krafsat på ytan och vi måste begripa vad som finns därunder.”
Henrik Silfverstolpe (L).

Han beskriver den fortsatta processen som ett grävarbete där man får se vad som kommer fram efter hand.

– Vi fortsätter och tar ett spadstick djupare och undersöker vad som ligger i alltihop. Vi har bara krafsat på ytan och vi måste begripa vad som finns därunder, säger Henrik Silfverstolpe.

Kommunalrådet Ann Kajson Carlqvist (M) vill inte heller säga vad som kom ut av mötet.

– Vi hade en konstruktiv och bra dialog, säger hon och bekräftar att de ska träffas igen.

Partierna har ännu inte spikat ett datum för nästa sittning.

Fakta

Valresultatet

De styrande Moderaterna och Kristdemokraterna har den innevarande mandatperioden egen majoritet med hjälp av stödpartiet Sverigedemokraterna.

I valet den 11 september förlorade partierna sin majoritet med minsta möjliga marginal och fick 30 av 61 mandat (SD 14, M 12, KD 4). Liberalerna fick 2, vilket innebär att de fyra partierna kan bilda ett styre med egen majoritet.

Av de övriga partierna fick Socialdemokraterna 15, Vårt Söderslätt 9, Centerpartiet 3 och Vänsterpartiet 2 mandat.

Det nya kommunfullmäktige, med den nya mandatfördelningen, sammanträder första gången den 24 oktober.

Andreas MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons