Annons

Oklarheter kring skolpengens innehåll

Trelleborg • Publicerad 24 juni 2007

Det råder inte bara oenighet om vilka regler som borde gälla i kommunen, utan även om vilka regler som faktiskt gäller.

I Trelleborg överförs 92 procent av skolpengen från kommunen till friskolor. Återstående åtta procent går till olika administrativa kostnader för kommunen.

Annons

Lars Cederholm, administrativ chef på skolförvaltningen, menar att alla kostnader inkluderas i skolpengen, även de för elevtransport. Det är utifrån dessa uppgifter som Sven Lindkvist (s) motiverar sin uppfattning att det är upp till den enskilda friskolan att bekosta transporter.

Bengt Gunnarsson (m) menar tvärtom att denna kostnad inte är inkluderad i potten, och har olika förslag på lösningar för att elever på friskola ska slippa betala. Ett är den närhetsprincip som Ystad kommun tillämpar, som innebär att elever får skolskjuts till den skola som de skulle ha gått på om de inte valt friskola.

Mats Rosén säger att det inte är något alternativ att Kunskapsskolan själv finansierar transporter, då det enligt honom inte finns utrymme för det i budgeten. Kunskapsskolan finns redan i ett antal skånska kommuner.

– Jag har aldrig hört talas om att någon av dessa övriga har fått kostnader för transporter inkluderat i skolpengen, säger han.

Christina Malmberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons