Annons

Oklara regler kring rökförbud i sommar

Den första juni blir det rökförbud på alla serveringsställen. Men lagen tillåter rökrum. Miljökontorets inspektör, Lilian Flygare Ivarsson, skulle hellre se ett totalt förbud och hon menar att reglerna är otydliga.
Trelleborg • Publicerad 21 februari 2005

Just nu pågår planeringen inför det nya rökförbudet på landets alla serveringar. Den första juni ska gäster och personal besparas tobaksrök då den nya lagen träder i kraft. Men lagen tillåter att restaurangerna upprättar egna rökrum med separata ventilationssystem. Hur dessa rum ska se ut är oklart menar Lilian Flygare Ivarsson, miljöinspektör på Trelleborgs kommun.

– Vi har inte sett röken av de föreskrifterna och vi vet inte när de kommer För att få klarhet i hur reglerna ser ut har kommunen nu bjudit in representanter från Folkhälsoinstitutet, som varit med och utformat den nya lagen. För att restaurang-ägare som är intresserade av att bygga rökrum krävs tillstånd och just nu vet man inte på kommunen hur ett sådant tillstånd kan se ut. Tidigare har man delat ut en utmärkelse, "Guldgaffeln", till krogar som helt förbjudit rökning, något som fungerat bra enligt Lilian Flygare Ivarsson. Hon hade nu helst sett ett totalt rökförbud och beskriver den nya lagen som en halvmesyr.

Annons

– Tänk på astmatiker som inte ens tål röklukt i kläder och i dörrarna till rökrummen kommer folk gå in och ut, säger hon.

Samtidigt tror hon inte många restaurangägare i Trelleborg kommer genomföra en sådan omfattande ombyggnad. Det blir för dyrt.

Lagen om rökförbudet har också kritiserats för att ytterligare öka kommunens åtaganden på olika tillsynsområden. Men det ser inte Lilian Flygare Ivarsson som så betungande.

– Vi kommer slå i hop kontrollerna med livsmedelsinspektionerna när vi är ute på fältet. Rent praktiskt kan det vara att se efter om det står några askkoppar framme på restaurangerna, säger hon.

– Hur vi ska gå till väga kommer bli klart till hösten.

På kommunen har man också diskuterat en annan problematik som kan uppstå på grund av rökförbudet. Om kroggäster tvingas ut på gatan för att röka finns det en risk att det blir stökigt kvällstid och det måste man planera för.

– Det verkar inte lagstiftarna ha tänkt på, säger Lilian Flygare Ivarsson.

Kristofer Naess

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons