Annons

Oklar framtid för klubbhus

För drygt två år sen dränktes Söderslätt av regn. Då sköljde också avloppsvatten in i IF Altonas idrottshem i Skegrie. Skadorna på lokalen blev stora och föreningen ville att kommunen skulle stå för notan. Men sedan dess har inget hänt.
Trelleborg • Publicerad 17 december 2012
Rummet användes tidigare som arkiv och gym.
Rummet användes tidigare som arkiv och gym.Foto: 
"Vattnet stod meterhögt. Bönder hjälpte oss att pumpa och ändå stod nivån still. Sen hjälptes medlemmarna till att ta bort tapeter och så för att det inte skulle mögla", säger ordföranden Daniel Feldt.
"Vattnet stod meterhögt. Bönder hjälpte oss att pumpa och ändå stod nivån still. Sen hjälptes medlemmarna till att ta bort tapeter och så för att det inte skulle mögla", säger ordföranden Daniel Feldt.Foto: Tom Wall

Ordföranden Daniel Feldt öppnar dörren till källaren i IF Altonas idrottshem. I lokalerna som använts som gym och arkiv är rappning och tapeter bortslipade. I duschar och omklädningsrum sviktar klinkergolvet. Inget av rummen går att använda. Så här har källarplanet sett ut sedan vattenmassorna dränkte området 2010.

Redan tre år tidigare drabbades lokalerna hårt av översvämningar. Då renoverades källaren till viss del, som sedan förstördes igen.

Annons

– Det är inte kul att barn och ungdomar som tränar här inte kan duscha och byta om. Bastun går heller inte att använda. Vi hyr också ut huset till fester och till andra föreningar. Det har blivit mycket svårare sen översvämningen, säger Daniel Feldt.

Att renovera källarplanet skulle enligt honom kosta mellan 100 000 och 200 000 kronor. Pengar som föreningen inte har.

– Vi hade ingen försäkring heller. Det kostar säkert 25 000 om året att försäkra huset och det har vi helt enkelt inte råd med, säger han.

Efter översvämningen 2010 skickade kommunens VA-avdelning ut en person som undersökte huset. Han konstaterade då att det var avloppsvatten som trängt in i huset och inte regnvatten.

Enligt medlemmen Helena Vuris fick föreningen beskedet att kommunens jurister skulle höra av sig om ersättningsfrågan. I augusti 2011 fick de samma besked från VA-chefen Lars Thysell. Men sedan dess har inget hänt.

– De har inte ens kommit ut hit. Det är märkligt. För de har hållit informationsmöten med husägarna i Skegrie, säger Helena Vuris.

Ingemar Olsson är mångårig medlem i föreningen. Han hoppas att kommunen kommer betala kostnaderna för renoveringen.

– Det handlar inte om att vi ska skrika till oss pengar, inte alls. Men detta är en anrik klubb där medlemmarna jobbar helt ideellt på sin fritid. Och det var inte vi som gjorde något fel när vattnet läckte in, säger han.

Vad händer om ni inte får pengar?

– Då förfaller huset, konstaterar Ingemar Olsson.

Annons

Lars Thysell är VA-chef i Trelleborgs kommun. Han säger att han känner till ärendet men inte har några nya besked. Processen kring fastigheterna i Skegrie som skadades i samband med översvämningen har dragit ut på tiden, menar han.

– Vi har inte reglerat klar alla regresser än och jag vet inte om den fastigheten ingår där. Men jag tror inte det. Om jag minns saken rätt så hade de ingen försäkring och de hade inte kommit in med några direkta anspråk på vad som var dåligt och inte. Men vi ska titta i de gamla handlingarna i detta. Så är det, säger han.

När tror du att du kan säga något mer om detta?

– Vi har väldigt mycket så här före jul. Men återkom i januari så har jag förhoppningsvis mer information, säger Lars Thysell.

Jonas Rosenkvist är kommundirektör och tidigare kommunjurist. Enligt honom spelar det ingen roll om en fastighet är försäkrad eller oförsäkrad. Konstateras det att kommunen gjort fel i samband med översvämningar kan de krävas på skadestånd.

– Men då får också den drabbade kräva kommunen på skadestånd. Är man försäkrad är det försäkringsbolaget som betalar ut ersättningen och sen kräver oss på pengar, säger han.

Känner du till några likande fall som det med IF Altonas klubbhus?

– Det var några sen som jag höll på med processer kring översvämningar. Men jag vet inget liknande ärende. När det gäller Altonas klubbhus hörde jag talas om det när det var trygghetsvandring i Skegrie. Så jag vet faktiskt inte vad som har hänt eller inte hänt.

Lina Campbell
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons