Annons

Oklar framtid för Gylle skola

Framtiden för mellanstadieskolan i Gylle är oviss. Diskussioner om att lägga ned den har förts i skolförvaltningen. Skolchef Hans Stjernfeldt berättar att man ser över vilka alternativ som finns, men att ett beslut förmodligen inte kommer tas förrän efter årsskiftet.
Trelleborg • Publicerad 13 maj 2002

Ett alternativ är att flytta eleverna till skolan i Gislövs kyrkby. Elevtillströmningen har de senaste åren varit svag i både Gislöv och Gylle, och enligt rektor Bengt Holmqvist, som ansvarar för skolorna, är det ett problem. - Det är inte rationellt att driva skolor där det är färre än tio elever i klasserna. Dessutom kan det bli problem med det sociala samspelet, till exempel att hitta kompisar, i så små klasser. Jag skulle vilja påstå att 18 till 20 elever i varje klass är det optimala. Bengt Holmqvist ser många vinster med en sammanslagning av Gylle och Gislöv. Han menar att det skulle vara positivt ur pedagogisk synpunkt, eftersom eleverna får gå i samma skola från årskurs ett till sex. Föräldrarna till barnen i Gylle skola ser inte bara fördelar. - Det blir det längre att åka och dessutom skulle det blir väldigt trångt i Gislöv, säger en orolig mamma till Trelleborgs Allehanda. Skolnämndens ordförande Sven Lindkvist menar dock att det inte finns någon anledning till oro: - Gylle skola kommer inte läggas ned, det kan jag gå i god för. Det enda vi diskuterat i nämnden är hur vi ska lösa problemen med slöjd, gymnastik och de andra ämnen som barnen idag måste åka buss till andra skolor för att ha. Skolförvaltningens diskussioner kring Gylle är en del av ett större arbete som också innefattar skolsituationen i Anderslöv, Alstad, Modeshög med flera. Undersökningen kommer att vara färdig tidigast i höst. Redan klart är att paviljonger för att öka skolornas kapacitet kommer att byggas i Anderstorp och Modeshög. Text: John Airaksinen

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons