Annons

Öken i grönsakslandet

Torkan och värmen verkar aldrig vilja ta slut. För Nils-Arne Mårtensson, ägare av Böste grönsaker, innebär väderleken stora besvär.
Trelleborg • Publicerad 21 juli 2006
Hårt jobb för de anställda på Böste grönsaker. Leszek Graboniec spolar av ett lass nyplockade rödbetor.Foto: 
Nils-Arne Mårtenssons grödor mår dåligt i värmen. Bladlössen trivs betydligt bättre. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

– Det som tar mest skada är kålen. Grönkål, blomkål, vitkål. De behöver både mer vatten och svalare temperaturer.

Nils-Arne Mårtensson odlar i första hand grönsaker och potatis. Men på en annan gård även spannmål, om än i mindre skala.

Annons

– Spannmålsskörden är märkbart minskad. Det hamnar nog på 10-20 procents bortfall.

Nils-Arne Mårtensson är ändå relativt lyckligt lottad. Att han har ett så varierat sortiment av olika grödor gör honom mindre känslig för vädret.

Grönsaksodlare har det också i allmänhet lättare än spannmålsbönder. Så länge det ändå blir skördar kan det ekonomiska ordna till sig med lite tur.

– Det man får hoppas är att priserna stiger i takt med den försämrade tillgången. Priserna på grönsaker är minst sagt dynamiska och det kan snabbt bli stora skillnader.

– I våras såldes blomkålen för en och femtio, två kronor kilot. Nu såg jag att det var uppe i 13 kronor.

Ett annat problem är bladlössen. Insekterna trivs i torr värme och växterna är hårt ansatta. Bekämpningsmedlet förångas också snabbt och ger inte det skydd den är tänkt.

Förra sommaren var nästan lika torr, minns Nils-Arne Mårtensson. Men det var inte lika varmt, så problemen var betydligt färre.

– Värmen stressar växterna och de växer inte till sig på det sätt de ska.

Den som tror att lantbrukare håller tummarna för ösregn är fel ute. Åskväder är inget att önska. Alltför kraftiga regn kan göra mer skada än nytta.

– Det bästa vore lagom lätta regn med några dagars mellanrum. Men den lyxen har man ju inte direkt.

Annons

De enda grödorna som riktigt trivs i värmen är gurkor och majs. Nils-Arne Mårtenssons huvudsakliga inkomstkälla, potatisarna, är i dock riskzonen.

– De tidiga skördarna har varit förskonade. Men vinterpotatisen kan det bli värre med. Det skulle bli riktigt kännbart. Tidigare i veckan gick länsstyrelsen i Skåne ut med ett pressmeddelande och manade till begränsningar på bevattning.

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, svarade snabbt med ett eget utskick.

Man poängterade att det står stora ekonomiska värden på spel och att situationen är varierande från plats till plats. Det gäller att göra avvägningar utifrån lokala intressen.

– På många ställen är det fullt möjligt att fortsätta bevattna som vanligt, säger Bengt Persson, vice ordförande vid LRF Skåne.

Det är ingen tvekan om att lantbrukarna har en tuff sommar.

– Det är stora problem över hela länet, säger Bengt Persson. Torkan kommer att slå hårt mot spannmålen. Och det lär bli problem med utfodringen till vintern.

Om resten av sommaren bjuder på mer regn så skulle det i första hand rädda sockerbetsodlarna. Men eventuell nederbörd skulle också komma till väl till pass för grönsaker och potatis som trots allt kunnat hållas med vatten under varma värdet.

Johannes Finnlaugsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons