Annons

Ökat tryck på försäkringskassan

Pressen på de anställda på försäkringskassan blir allt mer kännbar. Situationen på flera försäkringskassor runt om i landet bedöms som ytterst ansträngd. En del av handläggarna har dubbelt så många ärenden än tidigare.
Trelleborg • Publicerad 26 maj 2002

Belastningen för personalen blir alltmer påfrestande i takt med att sjukskrivningarna fortsätter stiga. Trelleborgskontoret är inget undantag. I takt med att högen av ärenden växer dröjer det allt längre innan man kan hjälpa de sjukskrivna, så att de kan få en rehabiliteringsplan och förhoppningsvis komma in på arbetsmarknaden igen. - Det är betydligt mer att göra i dag än för ett år sedan. Tidigare hade jag ungefär ett hundratal fall av sjukskrivningar, i dag är det närmare 170-180, säger Jenny Ahlm, en av de 45 som jobbar på det lokala kontoret i Trelleborg. Ahlms uppgift är att ta den första kontakten med den sjukskrivne och utreda eventuellt behov av rehabilitering. Chefen för försäkringskassan i Trelleborg, Ingvar Stewensson, säger att personalen på det kontor han ansvarar för har förskonats från massjukskrivningar. - Det är ohållbart med den arbetsbörda som sjukskrivningarna medför. Jag är oroad över tendensen med det uppskruvade tempot som det här innebär. Så länge vi inte får pengar till nyanställningar riskerar det bli dyrt för samhället med tanke på att vår effektivitet minskar, eftersom vi inte kan följa upp rehabiliteringar så fort som vi önskar, säger han. Långtidssjukskrivningarna, personer som varit från sin arbetsplats mellan ett och två år, fortsätter att stiga i Trelleborg. Den senaste sammanställning visar en ökning med nio procent för februari månad, jämfört med motsvarande period förra året. Betydligt större är ökningen i länet, där långtidssjukskrivningarna har tilltagit med hela 23 procent.

Johan Persson johan.persson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons