Annons

Ökat intresse för vikingar

Trelleborgen har haft en bra turistsommar och i helgen lockades ännu fler besökare till det stora slaget Viking games. Drottning Thyra vill utse en ny hird och letar efter krigare.
Trelleborg • Publicerad 18 augusti 2014
Camilla Delövenbo provar att ballansera på en rundad stock men faller av. I helgen tävlade Sverige mot Danmark i Viking games på Trelleborgen.
Camilla Delövenbo provar att ballansera på en rundad stock men faller av. I helgen tävlade Sverige mot Danmark i Viking games på Trelleborgen.Foto: Foto: Claes Nyberg
Vikingarna kom i närkamp under lördagens tävlingar.
Vikingarna kom i närkamp under lördagens tävlingar.Foto: Foto: Claes Nyberg

- Jag har varit intresserad av vikingar hela livet. Det är spännande att gå in i en annan tid och leva som de levde. Och så tycker jag om teater. Vi spelar upp scener så att folk får en upplevelse, säger Camilla Delövenbo.

Hon kommer från Danmark och har rest sig till Trelleborg för att tävla. Drottning Thyra är nämligen intresserad av att rusta sig med en ny hird och därför sker uttagningar. Två lag från svenska Foteviken och Trelleborgen slåss med två lag från Danmark. I en rad grenar möts de i Trelleborg under lördagen. Showen heter Viking games och är ett led i satsningen som Öresund events håller i för att öka samarbetet mellan länderna.

Annons

Besökare som tagit sig till Trelleborgen får bland annat se vikingarna kämpa i grenen ”hästen”. Den går ut på att försöka balansera på en rundad bräda samtidigt som man ska slå ner fyra träklossar. Faller man i backen åker man ut. Camilla Delövenbo försöker och lyckas bra. Men till slut ramlar hon omkull.

- Detta är andra året som vi arrangerar detta, säger borgfrun Ylva Kristina Ekelund.

Hon är nöjd med sommaren. Besökarna har varit många och kommer från jordens alla hörn.

- Vi lockar numera så många utländska turister, det är väldigt roligt. En del har dessutom åkt långt, från Australien och Schweiz till exempel, säger hon.

Trots den heta sommaren har besökarna varit många. Kända evenemang som Slaget om Trelleborgen har dragit flest folk. Men även under vardagarna har det varit fullt med folk vid borgen.

- Folk vill inte bada hela tiden, man vill väl hitta på saker också. Sedan märker vi att vikingar är väldigt inne just nu. Intresset är stort för detta. Vi har också satsat hårt på marknadsföreningen vilket har gett effekt.

Vilka som blir drottning Thyras nya hird är dock inte avgjort ännu. Finalen är den 6 september på Trelleborgen.

Leo Pettersson
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons