Ökat behov av dagverksamhet

Elva personer står just nu i kö till kommunens dagverksamhet för personer med demenssjukdom. Ytterligare sju har redan plats men behöver fler dagar. Nu utreds möjligheterna att öppna ytterligare en dagverksamhet.
Trelleborg • Publicerad 30 oktober 2010

Under hösten har det uppstått ett ökat behov av platser inom dagverksamheten för personer med demenssjukdomar och minnessvårigheter.

– Detta är en bra förebyggande insats och ett alternativ till särskilt boende. Det har fördelar både för den enskilde som kan bevara sin självständighet längre och för kommunen eftersom det är en liten men effektiv åtgärd, säger Catherine Eriksson, biträdande socialchef.

Dagverksamheten uppges också vara ett stort stöd för de anhöriga.

– Det gör att du kan orka längre, säger Catherine Eriksson.

För den som drabbats av en demenssjukdom är det viktigt med struktur i vardagen och enligt Catherine Eriksson kan den drabbade få det bättre genom dagverksamheten.

Den plötsligt ökade efterfrågan på dagverksamhet för personer med demenssjukdomar kom överraskande för kommunen. Vård- och omsorgsnämnden fick information om behovet på sitt senaste sammanträde och gav i uppdrag åt förvaltningen att utreda hur man ska kunna skapa nya platser. Verksamhetschef Kenneth Johansson arbetar med utredningen. Det lutar åt att man måste öppna en ny dagverksamhet utöver de tre som redan finns.

– Vi är tvungna att göra något. Nu försöker vi hitta lämpliga lokaler. Sedan ska ärendet tas upp i november på nästa möte med nämnden.

När en ny verksamhet kan vara igång beror enligt Kenneth Johansson framför allt på hur lokalerna som man får tag i ser ut. Finns det inget större ombyggnads- eller renoveringsbehov kan man i princip starta omgående efter klartecken från nämnden.

Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.