Annons

Allt vanligare att unga används för att tvätta pengar

Tre gånger ska en okänd man ha swishat 15 000 kronor till en ung kvinna i 17-årsåldern, som hon sedan tagit ut och gett till mannen. Polisen misstänker penningtvätt. Det är allt vanligare att unga används vid den typen av brott.
Trelleborg • Publicerad 20 november 2019
Bilden är en genrebild.
Bilden är en genrebild.Foto: Jessica Gow/TT

Efter att tre gånger blivit uppmanad av en man att ta emot 15 000 kronor på Swish för att sedan ta ut pengarna och ge dem till mannen, har den unga kvinnan anmält händelserna till polisen. Enligt kvinnans uppgifter känner hon inte mannen sedan tidigare. Två av tillfällena ska ha skett i augusti och ett i november 2019, och samtliga händelser ska ha inträffat på Algatan i Trelleborg. Varför kvinnan gick med på att ta emot pengarna och varför hon nu väljer att anmäla händelserna, framgår inte av anmälan.

Kommunpolis Mats Rindborn Grahl kan inte uttala sig om något specifikt fall men han menar att den här typen av omständigheter är vanliga i penningtvättsfall.

Annons

– Det handlar i många fall om att man försöker tvätta pengar man fått in på olagligt sätt, och det är något som har ökat mycket den senaste tiden, säger Mats Rindborn Grahl.

TA har rapporterat om ett flertal fall av misstänkt penningtvätt, där unga personer tagit emot pengar via bankkonto eller Swish som de sedan betalat ut till personen som skickat pengarna.

Att unga personer används som så kallade penningmålvakter för att tvätta pengar åt kriminella har blivit allt vanligare, enligt polisen. I maj 2019 gick polisen samman med Skatteverket, Bolagsverket, Ekobrottsmyndigheten och Kronofogden för en gemensam kampanj där man ville informera om riskerna och konsekvenserna av att agera målvakt.

Personerna som tar emot pengar är inte de som utsätts för brott, tvärtom kan de istället bli misstänka eller åtalade för att medvetet eller omedvetet ha medverkat till penningtvätt. Men enligt polisen finns det en stor okunnighet bland unga om att det kan vara en brottslig handling.

Kommunpolis Mats Rinborn Grahl menar att det är viktigt att anmäla om man hamnar i en liknande situation.

– Det brukar ju inte vara så att det dansar in pengar på ens konto som man inte vet var de kommer ifrån, därför är det viktigt att man anmäler detta. Visst kan det vara ett oskyldigt misstag men sådant är ovanligt. Man ska tänka på att pengarna ofta kommer från ett brott, så man utsätter också andra människor för en brottsrisk genom att ta emot de här pengarna, säger Mats Rindborn Grahl.

Här saknas innehåll

Matilda BergqvistSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons