Annons

Ökade kostnader för socialtjänsten

Förra året betalade kommunen ut 6,5 miljoner kronor i övertidsersättning till personal inom socialtjänsten. Kostnaderna har ökat allra mest inom äldreomsorgen.
Trelleborg • Publicerad 8 januari 2002

- Vi måste ta itu med dessa ökade utgifter. Personalkostnaderna måste minimeras, annars riskerar vi att spräcka socialnämndens budget, vilket måste undvikas till varje pris, säger socialchefen Karin Cederholm.

Annons

Precis som tidigare säger socialchefen att de tilltagna kostnaderna för äldreomsorgen, främst löner och därmed också övertidsersättning, beror på att många av de äldre har blivit sjukare. Ett ökat antal sjukskrivningar har bidragit till att kostnaderna för övertidsarbete har skjutit i höjden.

- För att motverka det höga sjukskrivningstalet måste vi se över det. Därför ska vi anställa en tjänsteman som uteslutande ska arbeta med rehab-frågor.

Socialnämndens ordförande Jan-Erik Bång (s) säger att han blev förvånad när han fick reda på att utgiften för övertid var rekordhög.

- Jag hade inte en aning om detta, kommenterar han. Jag blev väldigt överrumplad när jag blev informerad om att kostnaderna var så höga. Vi har absolut inte råd att upprepa det här på nytt. Ökar övertidsarbetet så sliter de på personalen, och dessutom kostar det dubbelt så mycket, jämfört med ordinarie lönekostnad, säger han.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons