Annons

Ökade avgifter för äldre stoppades på fullmäktige

Varken höjningar för hemtjänst eller maten inom särskilt boende och ordinärt boende gick igenom. Socialdemokraterna anser att alla avgifter ska ses över för att ta reda på hur avgifterna slår mot enskilda individer.
Trelleborg • Publicerad 27 januari 2014
Foto: 

- Nu blir jag snart förbannad. Så här behandlar man inte de äldre. Vi har faktiskt fattigpensionärer inom kommunen. Jag vill att förslaget ska slängas i sin helhet, sa en märkbart upprörd Leif Roos (SD) uppe i talarstolen.

Under måndagens fullmäktigemöte var det de förslagna höjda avgifterna för äldre som orsakade mest debatt. I tre ärenden föreslogs höjda taxor inom hemtjänsten samt mat inom särskilt boende och ordinärt boende. Marianne Ohrlander (M), socialnämndens ordförande, hävdade att taxorna måste höjas eftersom det var många år sedan en höjning gjordes. Hon fick genast mothugg.

Annons

- Men det ska väl inte de äldre få lida för att socialnämnden har dålig planering, sa Bertil Larsson (SÖS).

Sverigedemokraterna yrkade på avslag eller återremiss i alla tre ärenden.

- Vi pratar om en grupp människor som inte har så mycket pengar, menade oppositionsråd Helmuth Petersén (SD).

Socialdemokraterna ansåg att förslagen på höjningarna inte var tillräckligt genomarbetade.

- Vi vill ha en bättre kontroll över alla avgifter till de äldre för att se hur detta slår mot enskilda individer, sa Marianne Pettersson (S).

Efter votering blev resultatet återremiss i alla tre ärendena. Ulf Bingsgård (M) var inte nöjd:

- Det är märkligt att socialdemokraterna har röstat igenom en budget men sen går emot delar av den i ett senare skede, sa han.

Jämställdhetsplanen antogs i sin helhet under kvällen, trots att Sverigedemokraterna yrkade på några ändringar i den. Man ansåg inte att Trelleborgs kommun ska lägga sig i hur trelleborgarna fördelar sina föräldraledigheter mellan sig. Detta med anledning av förslaget med så kallad jämställdhetsbonus som kommunens anställda ska få.

- Detta är ett sätt att kommunen som arbetsgivare att visa sig moderna och attraktiva för framtida arbetskraft, menade kommunalråd Ulf Bingsgård (M) och försvarade förslaget som sedan röstades igenom.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons