Annons

Ökad vattenförbrukning i Trelleborg

Vattenförbrukningen i Trelleborgs centralort väntas öka med 16 procent fram till år 2020. Det visar en prognos som Kommunal teknik har tagit fram, den första på cirka 20 år.
Trelleborg • Publicerad 11 december 2003

- Om kommunstyrelsen anser att vår prognos är rimlig så kan vi börja diskutera vad det innebär i fråga om borror, vattenledningar och vattenverk, säger Lennart Lindsjö, teknisk chef i Trelleborg. Prognosen som Kommunal teknik har tagit fram är tänkt som ett underlag för det arbetet. Vattnet i kommunens ledningar kommer från fyra vattenverk, i centralorten, Klagstorp, Alstad och Fuglie. I dag pumpar centralortens verk ut nästan 2,6 miljoner kubikmeter vatten per år. Förbrukningen är markant större sommartid än under resten av året. Att det går åt mer vatten sommartid beror till största delen på att folk vattnar sina trädgårdar regnfria dagar. I sin prognos räknar Kommunal teknik med att vattenförbrukningen i centralorten ökar av flera skäl. Antalet bostäder beräknas öka med cirka 1 500 fram till år 2020, fler byar i centralortens närhet ansluts till kommunalt vatten och fler industrier byggs. Däremot räknar Kommunal teknik inte med att en ökning av färjetrafiken ska påverka vattenförbrukningen. Vattenverket i Klagstorp är kommunens näst största och försörjer bland annat Anderslöv, Smygehamn, Beddingestrand, Böste, Simremarken, Grönby och Södra Åby. I dag går det ut ungefär 520 000 kubikmeter vatten per år från verket. Även där räknar Kommunal teknik med utbyggnader, främst i Smygehamn och Anderslöv, men även med förtätningar längs kusten. Det kan innebära 300 till 500 nya fastigheter fram till 2020. Cirka 150 fastigheter i byar som i dag inte har kommunalt vatten kan anslutas under perioden. Dessutom finns 500 fastigheter, de flesta sommarstugor, som valt att ännu inte ansluta sig. Sammanlagt räknar Kommunal teknik med att förbrukningen från Klagstorps vattenverk ökar med 35 procent fram till 2020. Även vid vattenverken i Fuglie och Alstad väntas förbrukningen öka under perioden. De vattenverken är dock mycket små i jämförelse med de båda andra.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons