Ökad säkerhet för farliga transporter
Med farligt gods avses en rad ämnen som till exempel är frätande, brandfarliga eller giftiga. Man brukar räkna med att en procent av alla tunga transporter innehåller farligt gods.
Länsstyrelsen har gjort en översyn av det rekommenderade vägnätet för farliga transporter i Skåne län. Tanken är att transporterna av farligt gods ska ledas mot ett fåtal vägar som är de säkraste och bäst anpassade.
Det nya rekommenderade vägnätet för farliga transporter kommer att publiceras i författningssamlingen "Sammanställning över allmänna vägar" för 2005 och markeras i Sverigeatlas som ges ut av Statens räddningsverk.
De vägar som tidigare setts som sekundära transportvägar ska nu helt tas bort som rekommendationer om de inte anses som nödvändiga. Ann-Margreth Brick på Länsstyrelsens samhällsbyggnadsenhet tror att översynen kommer att göra vägnätet mer funktionellt.
– Vi ska i likhet med andra län minska antalet transportvägar så att vi kan lägga större resurser på färre vägar, säger hon.
För Trelleborgs del innebär översynen att vägarna 9 och 101 försvinner som rekommenderade vägar för transporter. Därmed räknar man med en ökad transport av farligt gods på E6 och väg 108.
Den tunga trafiken på väg 9 har diskuterats mycket och kommunen har fått många klagomål från boende efter vägen. Staffan Stål som är gatuchef på kommunal teknik tycker att det är bra att transporterna leds mot väg 108 i stället. Eftersom väg 9 är smal, slingrig och tätbebyggd anser han att väg 108 är det säkrare alternativet.
– Det är en fördel att få bort transporterna från kustvägen. Väg 108 är betydligt bättre anpassad för tunga transporter eftersom den inte går igenom så många samhällen, säger han.
Kommunen har satt upp skyltar i Trelleborgs hamn i ett försök att styra trafiken mot väg 108. Staffan Stål tror att det kommer att påverka åtminstone en del av chaufförerna.
Paul Torstensson
0410-545 00
redaktionen.ta@allehandasyd.se