Annons

Ökad hotbild mot busschaufförer

Bussförare i hela landet är hårt utsatta för hot och våld, enligt en rapport som gjorts av fackförbundet Kommunal i Stockholm. Detta ska busschaufförerna på Swebus i Trelleborg diskutera under ett möte med polisen nästa vecka.
Trelleborg • Publicerad 9 april 2002

Situationen för bussförare har förändrats under de senaste åren, hoten och rånen under främst kvällar och helger har ökat drastiskt. - Många av busschaufförerna på Swebus i Trelleborg känner att hotbilden har blivit större, säger Barbro Olsson, ordförande i den lokala klubben för Kommunal för bussförarna i Trelleborg. Anställda inom kollektivtrafiken hör till de allra värst utsatta yrkesgrupperna när det gäller hot och våld i arbetet. Bara dem som arbetar med psykiskt handikappade är mer drabbade, visar den undersökning som Kommunal har gjort. Den lokala fackklubben ska nu anordna en arbetsplatsträff för busschaufförerna i Trelleborg i slutet av nästa vecka. Då ska chaufförerna diskutera problemen tillsammans med några inbjudna poliser. - Det känns angeläget att vi tar upp det här. Även om att vi inte blivit utsatta för särskilt många hot eller rån är det viktigt att vara mentalt förberedd och veta hur man ska agera, säger Barbro Olsson. Roland Hassel, som chef för Swebus i Trelleborg, säger att det förekommit få hot eller rån som riktats mot busspersonalen under de senaste åren. I dag arbetar 65 busschaufförer på Swebus i Trelleborg. - Det är bra att vi har sluppit hot och rån. Varje vecka kör vi 92 turer mellan Malmö och Trelleborg, så det är tur att vi har klarat oss så bra från upprepade hot och rån, säger han.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons