Annons

Ökad bevakning av skolor

Skolorna i Trelleborg utsätts årligen för stor skadegörelse. Därför provar skolförvaltningen nu ett nytt grepp för att begränsa den. Två skolor i kommunen ska få övervakningskameror.
Trelleborg • Publicerad 27 februari 2005

Köpingeskolan och Bastionskolan kommer i framtiden att bevakas av övervakningskameror. Om en och en halv vecka sätts två kameror upp på Köpingeskolan och tre på Bastionskolan.

– Vi har haft en del skadegörelse och inbrott så vi vill pröva det. Det är de här skolorna som är mest utsatta i kommunen, säger Barbro Ekerlund, utvecklingssamordnare på skolförvaltningen.

Annons

Övervakningen kommer att ske mellan klockan 18 på kvällen och 6 på morgonen.

Barbro Ekerlund förklarar att anledningen till att man bara kommer att låta kamerorna filma under tider då ingen är på skolan är att man vill skydda elevernas integritet..

– Det är sällan det händer någonting på dagtid, säger hon.

Om ett år ska resultatet utvärderas och då tar skolförvaltningen ställning till om fler skolor ska övervakas med kamera.

Att det bara är två skolor som får kamerautrustning förklarar Barbro Ekerlund med att Köpingeskolan och Bastionskolan är de två skolor som varit värst utsatta för skadegörelse. Förra årets skadegörelse på Köpingeskolan kostade fastighetsförvaltningen 63 000 kronor. För Bastionskolan var den summan 52 000 kronor. Kamerorna installeras om ungefär två veckor och på Köpingeskolan kan det snart bli aktuellt med en till. Skolförvaltningen har lämnat in en ansökan till länsstyrelsen om tillstånd för en tredje kamera.

– Den är egentligen till för att övervaka de andra kamerorna. Köpingeskolan har platt tak där det är lätt att gå, säger Barbro Ekerlund och menar att risken finns för skadegörelse även på kamerorna.

Kostnaden, ungefär 10 000 kronor per kamera delas mellan Räddningstjänstens säkerhetsavdelning och de aktuella skolorna.

Paul Torstensson

0410-545 69

redaktionen.ta@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons