Annons

Ökad bemanning på äldreboende kan bli dyrt

Socialnämnden hade uppe en diskussion om budgeten för 2015 på sitt senaste sammanträde. En mycket osäker post är kostnaderna för ökad bemanning på äldreboende, med anledning av nya lagkrav.
Trelleborg • Publicerad 28 april 2014
Marianne Ohlander
Marianne OhlanderFoto: 

- Vi vet inte alls var det landar, säger Marianne Ohrlander (M), ordförande i socialnämnden. Men det kan bli väldigt dyrt, kanske upp emot mellan 50 och 70 miljoner kronor extra.

Medan kommunen har haft ganska få externa placeringar under senare tid, räknar socialnämnden med att de går tillbaka till ett normalläge under 2015. Tillsammans med kraven på ökat antal besök hos familjehemsplacerade barn, ökat behov av hemtjänst och fler ärenden räknar nämnden med ökade kostnader på cirka åtta miljoner kronor nästa år. LSS-kostnaderna beräknas öka med sex miljoner kronor.

Annons

- Vi har även tagit fram en del möjliga besparingar, säger Stefan Lidberg, avdelningschef på individ- och familjeomsorgen i Trelleborg. Sedan får politikerna ta ställning till om man tycker de är bra att genomföra eller ej.

Det handlar om tre olika delar som Marianne Ohrlander menar att hon kan ställa sig bakom.

- Vi har försökt göra en översyn av taxor och avgifter inom äldreomsorgen, men den gick inte igenom i kommunfullmäktige.

Det skulle kunna innebära fem miljoner kronor i ökade intäkter.

Marianne Ohrlander är inte heller främmande för att föra över personlig assistent i privat regi. Det skulle kunna innebära sju miljoner kronor i besparing. Den tredje delen där man kan spara och som socialnämnden redan arbetat med under en längre tid är att så få trelleborgare som möjligt placeras utanför kommunen.

- Vi skulle också kunna spara ungefär en miljon kronor genom att handla upp inköp och tvätt i stället för att låta folk välja vem de vill anlita, säger hon. Men det är ingen bra besparing, dels för att vi vill att människor ska få välja, dels för att det hjälper småföretag att komma igång och driva sin verksamhet.

Inte heller menar Marianne Ohrlander att det vore en bra idé att spara in fyra miljoner kronor på dagverksamheten.

- Det kan leda till att vi istället får minst lika stora kostnader för hemtjänst och annan vård, säger hon.

Lisa Kron
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons