Annons

Ökad belastning på domare

Belastningen på Trelleborgs tingsrätts domare och övriga personal ökade förra året. Samtidigt förlängdes handläggningstiderna för de flesta mål.
Trelleborg • Publicerad 10 januari 2003

I samband med att inskrivningsmyndigheten och hanteringen av bouppteckningar flyttades från tingsrätten vid årsskiftet 2001/2002 togs en av de sex rotlarna bort och tingsrätten fick en domare mindre. Detta har även påverkat hanteringen av andra ärenden. Under 2002 ökade dessutom antalet inkomna ärenden till tingsrätten. Tingsrättens chefsdomare, lagmannen Björn Svartbeck, är bekymrad. - Vi var sex domare förut, nu är vi fem och det belastar oss andra som är kvar. Det gör att målen tar längre tid. De förlängda handläggningstiderna drabbar främst boende i Trelleborg, Vellinge och Svedala kommuner som tillhör Trelleborgs tingsrätts område. Målen per domare och rotel har ökat från cirka 280 år 2001 till 345 år 2002. Samtidigt har skillnaden mellan inkomna och avgjorda ärenden ökat kraftigt. Den så kallade balansen, ännu ej avgjorda ärenden, var i slutet av förra året 653. Motsvarande siffra för 2001 var 607. Under 2001 kom det totalt in 1683 mål till Trelleborgs tingsrätt. Förra året hade den siffran ökat till 1727. Dessutom har Trelleborgs tingsrätt, enligt Björn Svartbeck, väldigt många tunga tvistemål. - Varför det är så vet jag inte men vi har förhållandevis fler tunga civilmål än andra tingsrätter. Det rör sig bland annat om fel i fastigheter, konkurser, familjemål och skuldsaneringar. Men ändå klarar man, enligt Iréne Malmberg administratör på Trelleborgs tingsrätt, de av regeringen uppsatta verksamhetsmålen för hur många ärenden som maximalt får ligga i balansen. - Vi ligger än så länge under verksamhetsmålen. Skulle vi inte göra det så får vi se vad som kan göras men arbetsbelastningen för personalen är högre nu än tidigare.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons