Annons

OIika åsikter om skolans växtkraft

I våras fick politikerna frön av Lärarförbundet som skulle symbolisera bildningsverksamheten i kommunen. De uppmanades att ge näring för att fröna skulle växa till en vacker planta.
Trelleborg • Publicerad 3 september 2014
Lars Mikkelä (M) och Ulf Bingsgård (M) lämnade över en väl utvuxen chiliväxt som symbol på att arbetet med skolan börjar bära frukt.
Lars Mikkelä (M) och Ulf Bingsgård (M) lämnade över en väl utvuxen chiliväxt som symbol på att arbetet med skolan börjar bära frukt.Foto: Foto: Andreas Mårtensson

På onsdagen kallade bildningsnämndens ordförande Lars Mikkelä (M), och kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) till sig Lärarförbundets representanter Maria Rönn och Sofie Paxer för att överlämna en frisk och fin chiliväxt som dessutom börjat bära frukt.

– Men är det inte några skadedjur på den? kommenterade Maria Rönn när hon fingranskade plantan.

Annons

Moderaternas gest handlade inte bara om att visa att Lars Mikkelä har gröna fingrar utan även att deras satsning på skolan nu börjar ge utdelning. De hänvisade till Lärarförbundets senaste rankningsom kom i tisdags, där Trelleborgs kommun klättrar 35 placeringar till plats 73 i landet.

Lars Mikkelä menar att det är femklöverns tålmodiga arbete med skolan som gjort att kommunen klättrat i rankningen varje år sedan 2005, med undantag för 2010.

– Och med en ytterligare satsning på tio miljoner i budgeten för nästa år, samtidigt som alliansregeringen också lovat att skjuta till pengar så kommer resurserna i skolan att nå upp till Skånesnittet, menade Lars Mikkelä.

Lärarförbundet förklarade sig nöjda med placeringen i rankningen men menar att det fortfarande finns mycket att jobba med. Bland annat för att få ner sjukskrivningarna och minska arbetsbelastningen hos lärarna. Dessutom tycker man inte att tio miljoner i utökad budget räcker.

Det tycker inte Socialdemokraterna heller. I en kommentar till Lärarförbundets rankning säger partiets starke man i skolfrågor, Sven Lindkvist (S), att femklövern inte kan slå sig för bröstet.

– Vi har sjunkit rejält i rankningen vad gäller lärarnas hälsa. Visst, vi har lyckats med att höja betygen, men till vilket pris? säger Sven Lindkvist som vill öka resurserna till skolan med 25 miljoner nästa år.

Louise Löfgren
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons