Annons

Oförändrad skatt i Trelleborg 2008

Det är ingen radikal kursändring som det blev vid regeringsskiftet när nu Trelleborg för första gången på drygt 80 år får en budget som inte initierats av socialdemokraterna.
Trelleborg • Publicerad 26 oktober 2007
Foto: 

I stort sett är också alliansen och socialdemokraterna eniga om budgeten. Socialdemokraterna fick igenom ett antal av sina tilläggsförslag på kommunstyrelsens budgetsammanträde i torsdags.

- Vi är nöjda med att alliansen tar till sig vårt förslag om att satsa tre miljoner kronor på verksamheten på Smygehem, Akka och Gröningen i Anderslöv, men missnöjda med att man inte vill göra den långsiktiga satsningen på äldreomsorgen på tio miljoner kronor under tre år som vi förespråkar, säger Catherine Persson (s), oppositionsråd i Trelleborg.

Annons

Det blir ingen skattesänkning i Trelleborg för 2008, utan skatten ligger kvar på 20,36 kronor per skattekrona.

- Vi har ambitionen att sänka skatten under mandatperioden, men inte år 2008, säger Ulf Bingsgård (m), kommunalråd i Trelleborg.

Kommunledningen skickar ut ett väldigt tydligt budskap till de olika nämnderna.

- Det är ingen mening med att komma till kommunstyrelsen och be om mer pengar under året, om det inte händer en ren katastrof, säger Ulf Bingsgård. Om man behöver mer pengar får man lösa det genom omprioriteringar inom den egna verksamheten.

Ulf Bingsgård menar att nämnderna genom den hårda attityden tvingas till mer kreativa lösningar.

- Det finns också en tydlig vilja från kommunledningen att nämnderna ska pröva om verksamheter kan bedrivas i annan regi än kommunal och att man på det sättet kan spara och få mer pengar över till annat, säger han.

Kommundirektören Rutger Persson påpekar att budgeten för 2008 trots allt ger ett bättre resultat än budgeten för 2007.

- Men vi når ändå inte riktigt upp till målet på ett resultat på två procent av skatter och statsbidrag, säger han.

Resultatet för 2008 beräknas bli 24,4 miljoner kronor.

Det mest omdiskuterade under budgetarbetet har varit skolnämndens krav på extra anslag. I slutändan hamnade budgeten för skolnämnden på ett extra tillskott på 10,5 miljoner kronor med en möjlighet att få ytterligare 7,5 miljoner kronor i april, om det visar sig att antalet barn i förskolan kräver det.

Annons

- Skolnämnden har dels ökade kostnader på grund av fler barn i förskolan, men även minskade kostnader eftersom antalet elever i skolan minskar, säger Rutger Persson.

Fritidsnämnden får en extra miljon till Kampsportens hus medan fastighetsnämndens begäran om cirka 3,3 miljoner kronor för merkostnader för Köpingeskolan får nej. I stället får nämnden lämna en slutrapport om Köpingeskolan före april nästa år.

Slutligt beslut om budgeten fattas av kommunfullmäktige.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons