Oförändrad säkerhet i hamnen

Terroristattentaten i London leder inte till att säkerheten höjs i Trelleborgs hamn. Hamnbolaget arbetar efter de direktiv som kommer från Säpo och rikspolisstyrelsen.
Trelleborg • Publicerad 8 juli 2005

För ett år sedan infördes skärpta krav på säkerheten kring hamnarna i Sverige. Bland annat inhägnades alla hamnområden och grindar låstes. Kraven på ökad säkerhet restes efter terrorattackerna i New York den 11 september 2001.

Terrorattentat som bomberna i London i torsdags, ändrar dock inte säkerhetsarbetet i Trelleborgs hamn.

– Alla hamnar i Sverige omfattas fortfarande av skyddsnivå 1 vilket är det normala tillståndet, säger Jim Leveau, säkerhetsansvarig på Trelleborgs hamn AB.

För att hamnen ska skärpa säkerheten ytterligare måste det komma direktiv om detta från Säpo eller rikspolisstyrelsen. Skyddsnivå 2 införs om det finns ett konkret hot mot Sverige.

– Det innebär ganska kraftigt utökad bemanning av hamnen och av hamnens skalskydd, säger Jim Leveau.

Ett ökat skalskydd innebär att personer som ska in i hamnen kontrolleras noga, att resenärer måste identifiera sig och att bilar gås igenom.

Den högsta skyddsnivån, skyddsnivå 3, införs först om det finns ett direkt hot mot hamnen i Trelleborg eller mot de rederier som trafikerar hamnen.

– Eller ett direkt hot mot brittiska BP Chemicals, säger Jim Leveau.

Företagets läge gör att hela hamnen och stora delar av Trelleborg skulle påverkas vid ett eventuellt attentat.

Skyddsnivå 3 innebär att all verksamhet i hamnen går på sparlåga.

– Då slutar färjorna segla och incheckningen kommer att vara stängd, säger Jim Leveau.

Han ser det som högst osannolikt att den högsta nivån kan komma att införas. Då är det mer troligt att skyddsnivå 2 någon gång blir verklighet.

De senaste dagarna har Danmark pekats ut som ett möjligt mål för framtida attentat. Men inte ens ett attentat i Köpenhamn skulle leda till att skyddsnivå 2 infördes i Trelleborg tror Jim Leveau.

– Det skulle öka säkerheten men mer genom ökad uppmärksamhet, säger han.

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus.aspegren@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.