Annons

Oenigt om Trelleborgs ekonomiska profil

Femklövern menar att Trelleborg står starkt ekonomiskt. Socialdemokraterna ser många orostecken. Så olika tolkar de styrande och S-oppositionen rapporten Finansiell profil för Trelleborgs kommun 2008–2011.
Trelleborg • Publicerad 13 januari 2012
Foto: JONAS EKSTR÷MER / SCANPIX

TRELLEBORG. Informationen om den ekonomiska profilen var uppe på kommunstyrelsens sammanträde i onsdags och föranledde både debatt och votering.

– Jag tror att det är många kommuner som är avundsjuka på Trelleborgs stabila ekonomi, säger Ulf Bingsgård (M), kommunalråd.

Annons

– Trelleborg har flera oroande resultat när det gäller de olika ekonomiska nyckeltalen och hänger på kanten för att få en sämre bedömning i flera fall, menar Catherine Persson (S), oppositionsråd.

Rapporten har tagits fram av Kommunforskning i Västsverige på uppdrag av ekonomicheferna i de flesta av Skånes kommuner. Rapporten analyserar varje kommun i jämförelse med övriga kommuner i Skåne.

Ulf Bingsgård anser att det finns förklaringar till att Trelleborg får lite sämre resultat på vissa nyckeltal.

– Vi har stora borgensåtaganden för hamnen, säger han. Å andra sidan är det få kommuner av vår storlek som har en så stor verksamhet i sin ägo. Det är heller inte så många kommuner som äger sitt eget elnät, som Trelleborg gör.

De dolda tillgångarna som hamnen och elnätet utgör kanske inte syns fullt ut i rapporten, menar Bingsgård.

– Hamnen är ju högt belånad, anser Catherine Persson. Och jag är övertygad om att de som gjort rapporten tagit hänsyn till de sakerna fullt ut.

Catherine Persson menar dock inte att den ekonomiska ställningen är dålig just nu.

– Vi har ett hyfsat läge, men det kan lätt bli sämre i framtiden ser vi i rapporten, menar hon.

Socialdemokraterna krävde att rapporten skulle analyseras mer och att ekonomikontoret skulle ta fram olika scenarier för hur Trelleborg skulle påverkas om olika förutsättningar förändras.

– Det kan handla om att räntan går upp, eller att arbetslösheten ökar kraftigt, säger Catherine Persson.

Men vid voteringen var det bara S som röstade för sina förslag. Resultatet blev 9– 5 för förslaget att endast notera informationen och att kommunen även framöver ska delta i rapporten.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons