Annons

Oenighet om gratisbuss

Alla partier i Trelleborgs kommunstyrelse vill ha gratis kollektivtrafik. Men vilka som ska få åka gratis råder det stor oenighet om.
Trelleborg • Publicerad 31 oktober 2009

TRELLEBORG. – Vi föreslår att alla över 70 år ska få åka gratis i hela kommunen, både med stadsbuss och regionbuss, säger Ulf Bingsgård (M), kommunalråd i Trelleborg.

– Jag tycker att alliansens politik här i Trelleborg närmast är familjefientlig, säger Catherine Persson (S), oppositionsråd i Trelleborg. Först inför man avgift på gymnasieelevernas skollunch och nu vill man bara att äldre och inte ungdomar ska få åka gratis buss.

Annons

På kommunstyrelsens sammanträde i torsdags diskuterades en utredning som kommunen gjort om hur resandet med stadsbusstrafiken ska kunna ökas. Alla politiker var eniga om att titta närmare på förslaget att flytta ändhållplatsen för linje 1 till cirkulationsplatsen vid Västervång och få till en hållplats på Nygatan vid Valens entré. Dessutom var alla överens om att inte utöka trafiken till Skåre. Däremot väckte alliansens förslag att alla över 70 år ska få åka gratis kollektivtrafik i kommunen stor debatt.

– Att vi valt att sätta gränsen vid 70 år beror på kostnaden. Det beräknas kosta 1,7 miljoner kronor per år, säger Ulf Bingsgård. Meningen är att pröva det under två år och sedan utvärdera hur det har gått.

Om gränsen istället satts vid 65 år hade kostnaden ökat med en miljon kronor per år. Om alla skulle få åka gratis hela dagarna skulle kostnaden hamna på 19 miljoner kronor årligen.

– Vi menar att man borde titta på ett förslag där alla får åka gratis under vissa tider, säger Catherine Persson. Vi tycker inte att man bör begränsa gratisresandet till en viss grupp, det är lika viktigt att till exempel ungdomar har råd att ta sig till träningar och annat utan att behöva oroa sig för kostnaden.

Vilka tider det skulle bli gratis vill Catherine Persson inte säga något om ännu.

– Det är det vi vill utreda , säger hon. Det kanske är så att vi ska ha gratis resande på torgdagar  eller kanske tvärtom bara de andra dagarna! Vi måste lyssna på vad handlarna och allmänheten tycker är bäst.

Även SD hade ett eget förslag om att alla pensionärer oavsett ålder skulle få gratis kollektivresande.

Alliansens förslag segrade dock i kommunstyrelsen. S och SD reserverade sig mot beslutet till förmån för sina egna respektive förslag.

Johan Silfversten Bergman
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons