Annons

Oenighet kring flyktingboende på Smygehus

Bostadsrättsföreningen som äger Smygehus havsbad vill hyra ut andelshusen och gästgiveriet till Migrationsverket. Men eftersom det inte är 100-procentig enighet bakom förslaget lär det inte bli någon uthyrning.
Trelleborg • Publicerad 25 juli 2013
Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX
Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX

– Enligt bostadsrättslagen måste samtliga bostadsrättsinnehavare godkänna en uthyrning och det finns redan de som har hört av sig och tycker att förslaget är skit, säger Hans Söderqvist, ordförande i Bostadsrättsföreningen Smygehus Havsbad.

Föreningen äger dels de 41 andelshusen kring Smygehus havsbad och dels det gamla gästgiveriet. Det är föreningens problem med att hitta en lämplig krögare till gästgiveriet som gjort att man börjat se sig om efter andra lösningar. Migrationsverket har länge visat intresse för anläggningen, dels för att andelslägenheterna är i fint skick och dels för att det i gästgiveriet finns såväl kök som stora samlingslokaler.

Annons

På bostadsrättsföreningens årsstämma den 15 juni togs frågan upp. Av de 132 andelsägarna som var närvarande röstade alla utom 16 för att man skulle gå vidare med planerna på en uthyrning till Migrationsverket. Nu har föreningens styrelse skickat ut brev till de cirka 600 andelsägarna med en talong där de ska kryssa i ifall de kan tänka sig att lämna över sin nyttjanderätt till Migrationsverket under två år.

Troligen är det här planen faller, föreningen måste enligt lagen ha 100-procentigt samtycke från bostadsrättsinnehavarna för att kunna hyra ut andelslägenheterna. Det räcker alltså med att en andelsägare går emot för att planerna ska gå om intet.

Eftersom sannolikheten är stor för att uthyrningen inte blir av fokuserar föreningen återigen på att få igång restaurang- och hotellverksamheten på gästgiveriet, som varit stängd sedan februari 2012. Men det är inte det enklaste.

– Det finns gott om intresserade krögare, men eftersom det är lågkonjunktur så har många av dem inget större eget kapital att skjuta in. Ett annat problem är att man inte kan ha hotellgäster här på sommaren eftersom andelsägarna bor här då, säger Hans Söderqvist.

Louise Löfgren
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons