Annons

Oenighet i kulturnämnden om kulturpris

Fem av partierna i kulturnämnden i Trelleborg kräver mer regler för hur kulturpristagare och kulturstipendiat ska utses.
Trelleborg • Publicerad 10 december 2004

Vid senaste sammanträdet i kulturnämnden fattades beslut om hur kulturpristagaren och kulturstipendiaten i Trelleborg ska utses. Spi, fp, c, mp och kd tycker emellertid inte att de nya reglerna är tillräckliga.

I en skrivelse till kulturnämndens ordförande Mait Risberg (m) kräver de fem partierna mer utförliga regler för urvalsprocessen.

Annons

– På senaste sammanträdet utsågs pristagaren och stipendiaten efter att de presenterats vid sittande bord, säger Rolf Persson (spi) som tagit initiativ till skrivelsen. Vi har absolut inget emot dem som utsågs, men tycker att nämndens ledamöter ska få chansen att bilda sig en egen uppfattning under längre tid än bara under själva sammanträdet.

De fem partiernas förslag innehåller ett antal punkter för att reglera urvalsprocessen till kulturpris och kulturstipendium.

Först och främst vill partierna ha ett slutdatum för förslag på kandidater. Förslag som kommit in senare ska inte beaktas, menar de i sitt förslag.

De vill även informera bättre i förväg så att allmänheten får chansen att föreslå kandidater. Dessutom ska nämndens politiker få tillgång till förslagen så att de kan diskuteras på de olika förmötena som hålls.

– Vi vill också att tre kandidater ska nomineras till priset och stipendiet och att både vinnarna och de nominerade offentliggörs, säger Rolf Persson.

Rolf Persson menar att det är vanligt att även de nominerades namn görs offentliga i samband med olika sorters priser i olika branscher och verksamheter.

– Om vårt förslag till kriterier för hur pristagare och stipendiat ska utses vinner gehör så blir det mer ordning i processen, säger Rolf Persson.

Årets kulturpris gick till Berndt Fribing och stipendiet till Johan Rufelt.

Lasse Bryggare

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons