Annons

Oenighet i frågan om skolskjuts

De barn som börjar på Kunskapsskolan i Trelleborg till hösten får bekosta busskort och skolskjuts själva. Men, politiker i skolnämnden är delade i frågan.
Trelleborg • Publicerad 24 juni 2007

Beskedet att de barn som börjar på Kunskapsskolan inte får betalt busskort eller skolskjuts möttes av besvikelse bland föräldrar. En av dem är Tina Gudmunsson i Skegrie. Hon ser ingen anledning till att göra skillnad mellan skolorna i kommunen.

– Om det pratas om frihet i de här sammanhangen, varför motarbeta det då? säger hon.

Annons

Sedan beskedet kom är lösningar på problemet, såsom samåkning, det stora samtalsämnet när föräldrarna träffas.

– Många av oss bor på landet där bussförbindelserna inte är de bästa, säger Tina Gudmunsson. Ett terminskort för tre zoner kostar 1575 kronor.

– Många föräldrar tycker att deras barn särbehandlas bara för att de väljer något annat än de kommunala skolorna, säger Mats Rosén, skolchef på Kunskapsskolan som öppnar i Trelleborg till hösten.

Men enligt skollagen har kommunen ingen skyldighet att ordna skolskjuts eller finansiera busskort till elever som går på friskolor. I dag följer Trelleborgs kommun skollagen, vilket alltså endast innebär kostnadsfri skolskjuts och busskort till elever som går på kommunala skolor.

Å andra sidan innehåller kommunallagen en likställighetsprincip, som innebär att alla kommuninvånare ska behandlas lika.

– Likställighetsprincipen gör det till en svår fråga att hantera på många sätt, säger Mats Lundqvist, utvecklingschef på skolförvaltningen. I en skrivelse framför nu fyra moderater i skolnämnden krav på att transport ska bli avgiftsfritt även för elever som går på friskola.

Bengt Gunnarsson (m), ordförande i skolnämnden, menar att lagstiftningen är föråldrad och orättvis, och ämnar att driva frågan även till hösten.

– Valet av skola får inte bli en klassfråga. Oavsett bakgrund ska man ha råd att ha sina barn på friskola, säger han.

Bengt Gunnarsson tycker att det är beklämmande att elever på Pilens montissoriskola inte får åka med den ordinarie bussrutten.

– Det är skrämmande att vi lever på 2000-talet, har en friskolereform och att det ändå ser ut så här, säger han.

Annons

Men moderaterna stöter på motstånd i skolnämnden. Sven Lindkvist (s) ser ingen anledning att ta upp frågan. Han menar att kostnaderna för transport av elever redan ingår i skolpengen.

– Vi kan inte ta pengar från en smal budget för något som vi redan betalt för en gång, säger han.

Christina Malmberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons