Annons

...och Christels svarta fara

Christel Ahlbeck är sedan tre månader tillbaka stolt ägare till en Buick från 1948. Den är vass, ja till och med lite för vass för vissa: Barnbarnet Vince, tre år, gillar den inte och vägrar att åka i den.
Trelleborg • Publicerad 24 juni 2009
Foto: 
Cristel Ahlbeck har haft många bilar genom åren. Men favoriten genom tiderna är fortfarande en Impala Cabriolet från 1959. "Den gillar jag".
Cristel Ahlbeck har haft många bilar genom åren. Men favoriten genom tiderna är fortfarande en Impala Cabriolet från 1959. "Den gillar jag".Foto: 
Det är inte bara utsidan som räknas, Cristel Ahlbecks Buick är lika cool inuti. Fjädringen styrs med inte mindre än tio knappar och på startnyckeln hänger en bricka med Marilyn Monroe.
Det är inte bara utsidan som räknas, Cristel Ahlbecks Buick är lika cool inuti. Fjädringen styrs med inte mindre än tio knappar och på startnyckeln hänger en bricka med Marilyn Monroe.Foto: 
Ett glas som reflekterar trafikljusen, de syns nämligen inte eftersom Cristels Buick har en låg vindruta och dessutom en "keps" över den.
Ett glas som reflekterar trafikljusen, de syns nämligen inte eftersom Cristels Buick har en låg vindruta och dessutom en "keps" över den.Foto: 
För Cristels del hänger det på detaljerna. Dörrlås i form av ett kobrahuvud är bara en av många finesser.
För Cristels del hänger det på detaljerna. Dörrlås i form av ett kobrahuvud är bara en av många finesser.Foto: 
Cristel och Stefan Ahlbeck i sitt stora garage. Det fungerar både som verkstad och festlokal.
Cristel och Stefan Ahlbeck i sitt stora garage. Det fungerar både som verkstad och festlokal.Foto: 

TRELLEBORG. – Ja, han säger ”mormor det är en rälig bil”, berättar Christel och skrattar.

Och visst har barnbarnet en poäng, Christels Buick är ingen snäll bil. Helsvart, lack som är frätt av solen så att den är helt matt. På grillen grinar en döskalle. Och klädseln? Leopard såklart. Christel Ahlbeck bytte till sig Buicken i våras mot en Oldsmobile hon haft tidigare. Genom åren har det blivit många bilar för henne och maken Stefan Ahlbeck, sammanlagt sju- åtta veteranbilar.

Annons

Så gott som hela familjen är bilfrälst, sonens stora Cadillac –62:a står parkerad framför huset och en bit bort står hans renoveringsprojekt, en Volvo PV. Dotterns sambo kör också amerikanare och barnbarnen som är ett och tre år gamla gillar också bilarna. Med undantag för den läskiga Buicken då.

Christel Ahlbeck har åkt på en hel del bilträffar i sitt liv, nu börjar hon så smått tröttna på träffarna i Sverige och Skåne. ”Man vet redan innan vilka bilar som kommer att få pris” menar hon och efterlyser en tävling för dem som själva meckar. Alltför ofta rullar bilar upp på podierna där ägarna inte har gjort någonting med bilen själva, utan bara betalat någon för att göra i ordning deras bil. Visserligen gillar hon inte själv att mecka, det står maken Stefan för.

– Jag tankar, det är allt, skrattar hon, och tillägger sen att visst kan hon även vaxa och tvätta om det skulle behövas.

Fast just den här bilen behöver inget vax till lacken, den är frätt av solen så att lacken på vissa ställen försvunnit. För att hindra rosten från att breda ut sig använder hon istället linolja.

Johan Silfversten Bergman
Erika Oldberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons