Annons

Oboj, vilket strandfynd

En 3,5 tons boj slet sig under natten till torsdagen från hamnen i Trelleborg. Den drev i land på Östra stranden där Sjöfartsverket kunde bärga den. Bojen hade kunnat utgöra fara för sjöfarten.
Trelleborg • Publicerad 14 augusti 2008
En boj slet sig från hamnen och flöt i land på Östra Stranden där den kunde bärgas . Bild: Tomas Nyberg
En boj slet sig från hamnen och flöt i land på Östra Stranden där den kunde bärgas . Bild: Tomas NybergFoto: 

Någon gång under nattens hårda väder slet sig av okänd anledning en angöringsboj från sin plats i hamnen. Den upptäcktes på morgonen av de boende längs Östra stranden.

- Det händer då och då. Man brukar fånga dem ute till sjöss, detta är första gången jag har sett att en boj ligger på land, säger Torbjörn Larsson från Sjöfartsverket som halar in den förrymda bojen med en kran.

Annons

Därefter ska den köras med lastbil till Höllviken där det finns en bojverkstad, berättar Torbjörn Larsson.

Den stora bojen med sin svans av grov kätting lockade en skara nyfikna som undrade vad som hänt.

- Vi såg i morse att bojen låg här och nu är vi tillbaka för att se vad som hände med den. Det måste vara de hårda vindarna som ligger bakom, säger Karin Hagel som är på promenad med barnbarnen David och Desirée.

Gustav Andersson arbetar på Sjöfartsverket och bor själv nära platsen där bojen drev i land. Under natten blev han uppringd av ett fartyg som hade märkt att bojen saknades i hamnen. Nu bankar Gustav Andersson febrilt med en slägga för att lossa kättingen från bojen.

-Det är något materialfel som gjort att den slet sig, säger han efter att tidigare ha spekulerat om en fartygspropeller kan ha kapat kedjan.

Bojen har inte något larm som utlöses om den sliter sig sig, däremot har den en lampa på toppen och är målad i vitt och rött för att synas.

Är det farligt med en drivande boj?

- Ja, det kan det vara. Det är goodbye för den som krockar med en sån här, säger Gustav Andersson.

David Ekberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons