Annons

Nytt vittne kan ge trelleborgare resning

Riksåklagaren menar att Högsta domstolen bör ge en 18-årig trelleborgare resning. Detta eftersom ett nytt vittne som pekar ut en annan gärningsman har tillkommit.
Trelleborg • Publicerad 30 september 2010

18-åringen har tidigare dömts i både tingsrätten och hovrätten för ofredande och våld mot tjänsteman.

Det var i början av juni 2009 som mannen enligt tidigare domar ska ha spottat en busschaufför i ansiktet vid busshållplatsen Övre. Strax därpå ska han också ha slagit en polis i magen.

Annons

Båda offren har pekat ut gärningsmannen i förhör. När fallet togs upp i hovrätten tillkom ett vittne som menade att den utpekade gärningsmannen inte skulle vara skyldig.

Hovrätten gick ändå på Tingsrättens linje och dömde 18-åringen till ungdomsvård och skadestånd.

Därefter gjordes en anmälan om mened mot vittnet. Men när förundersökning om mened inleddes upptäcktes ytterligare ett vittne till händelsen. Det nya vittnet pekade då istället ut en tredje person som skyldig till att ha spottat busschauffören i ansiktet. Förundersökningen om mened lades därför ned.

Det nytillkomna vittnets berättelse stämmer väl överens med vad det vittne tidigare vittnet uppgett. Riksåklagaren menar att domen troligen skulle ha blivit annorlunda om de nya vittnesuppgifterna varit kända och att målet därför bör resas på nytt.

Anna Thulin
Sandra Douglasdotter
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons