Annons

Nytt vindkraftsförsök i Södra Åby

Trots att försvaret sade nej till Vindenergi Syd AB:s ansökan om fyra vindkraftverk vid Södra Åby återkommer nu initiativtagaren Bo Henrikson med en ny ansökan om två vindkraftverk.
Trelleborg • Publicerad 3 juni 2009

– Man måste ju gå till kommunen först. Inte heller denna gång är jag säker på vad försvaret säger, men jag hoppas på ett ja, säger han.

Bo Henrikson berättar att det inte går att få ett besked från försvaret utan ett förhandsbesked eller bygglov från kommunen.

Annons

– Det blir ju en massa onödigt arbete både för kommunen och för den som ansöker om försvaret sedan säger nej, säger han.

Vindenergi Syd AB har gjort en del förändringar i sin ansökan. Denna gång handlar det inte om fyra utan om två vindkraftverk. Dessutom är de placerade på annan plats än i den tidigare ansökan.

– Vindkraftverken är också lägre. De ska inte störa vare sig kulturmiljön vid den gamla möllan eller naturmiljön, säger Bo Henrikson.

De båda verken får en totalhöjd på cirka 105 meter. Verken i den tidigare ansökan skulle ha blivit nästan 120 meter höga.

I ansökan finns det beräkningar för hur vindkraftverken påverkar omgivningen.

– Man måste ju redovisa skuggning och buller, säger Bo Henrikson. Den här ansökan tar hänsyn till alla synpunkter som kommit in.

Bo Henrikson säger att om det blir ja till ansökan denna gång så ska de omkringboende kunna köpa andelar i de nya vindkraftverken.

– Det är ju höga kostnader att sätta upp dem, säger han.

Lasse Bryggare lasse.bryggare@allehandasyd.se
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons