Nytt värmebolag bildas i Trelleborg

Kommunfullmäktige godkände på måndag kväll förslaget som innebär att ett nytt kommunalt aktiebolag bildas för att utöka fjärrvärmenätet.
Trelleborg • Publicerad 28 januari 2002

Liksom många andra uppmärksammade även kommunfullmäktige Astrid Lindgrens bortgång på måndagen. Mötet inleddes av Nils-Gunnar Snygg (s) som bland annat läste några rader ur en bok med barns tankar. Han tillägnade Astrid Lindgren följande citat av Marie 6 år: "Man kan använda gamla människor till krammänniskor. De kan baka våfflor, läsa sagor och göra barn trygga" Sedan övergick man till den sedvanliga ärendelistan som var ovanligt kort. Trots det tog mötet ungefär lika lång tid som vanligt. Anledningen var livliga diskussioner kring förslaget om utökning av fjärrvärmenätet i Trelleborg. Moderaterna Lars Arne Christensson och Lars-Olof Flinck ville att fullmäktige avslog förslaget som innebär att ett nytt kommunalt aktiebolag bildas. Trots många turer i talarstolen godkände kommunfullmäktige, med 40 röster mot 11, till slut att utöka fjärrvärmenätet. För att finansiera verksamheten ska kommunen sätta in ett aktiekapital på två miljoner kronor i bolaget som med stor sannolikhet får namnet Trelleborgs Fjärrvärme AB. Bolaget köper sedan befintlig fjärrvärmeanläggning av kommunen för 1,6 miljoner kronor direkt efter bolagsbildandet. De cirka 400 000 kronor som bli över ska täcka exempelvis räntekostnader som uppstår under uppbyggnaden. Uppbyggnaden och investeringar ska sedan ske med 12 miljoner kronor som lånas i bank med kommunal borgen. Bolagets styrelse ska bestå av sju ledamöter och fyra suppleanter. Kommunfullmäktige investerade även i Bastionskolan. Om- och tillbyggnaden av delar av T-byggnaden och hela P-byggnaden ska genomföras enligt förslaget som fullmäktige i går godkände. 23.900.000 kronor ska gå till investeringar i byggnaderna, 2.063.000 kronor ska användas att köpa in utrustning och driftsbudgeten blir 373.340 kronor. Som följd av bland annat den nya socialtjänstlagen biföll fullmäktige förslaget om ändringar i reglementet för socialnämnden i Trelleborg. Färdtjänst ryms inte längre inom socialtjänstlagen. Omsorger om barn och ungdom begränsas till den del som inte hör till skolnämndens verksamhet.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.