Annons

Nytt system hindrar översvämningar

Snart kan boende i östra Trelleborg sluta drömma mardrömmar om vattenfyllda källare och översvämmmade gator. Ett samarbete med Trelleborgs hamn ska väsentligt minska risken för översvämningar.
Trelleborg • Publicerad 22 juni 2012

Projektet går ut på att bygga ihop nya dagvattenledningar från Kapellplan och Kontinentgatan till Järnvägsgatan. Dessa ansluts till ett befintligt ledningssystem som förlängs ända ut till den nya pirarmen. Vid hamnpiren byggs en helt ny pumpstation där dagvattnet lyfts upp i ett dammsystem och släpps ut i hamnbassängen.

Ombyggnaden innebär att kapaciteten på dagvattensystemet ökar samtidigt som vatten från Östersjön inte riskerar ta sig upp i dagvattenledningarna när havsnivån höjs.

Annons

– När det är oväder och vattnet höjs brukar havsvatten komma upp i dagvattenledningarna. Om det regnar samtidigt blir ledningarna snabbt fulla, säger Martin Nilsson, teknisk chef i Trelleborgs kommun.

Problemet med att havsvatten trycker upp i ledningarna har varit känt länge, men efter de kraftiga översvämningarna de senaste åren har frågan aktualiserats på nytt.

– När det är riktigt oväder så står havsvatten i ledningarna ända uppe vid lasarettet, säger Eric Samuelson (M), ordförande i tekniska nämnden.

Projektet beräknas kosta kommunen 20 miljoner kronor. I kostnaden ingår köp av avloppsledningar och den nya pumpstationen medan kommunen och hamnen delar på kostnaden för det nya dammsystemet.

Dagvattnet kommer att renas i systemet, en rening som beräknas ta bort mellan 70 och 90 procent av föroreningarna.

– Projektet har många plusvärden, det kommer att bli ett lyft för miljön, säger Eric Samuelson.

Vid onsdagens möte beslutade tekniska nämnden att begära 20 miljoner av fullmäktige för utbyggnaden, som beräknas starta i höst.

Maria Sällberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons