Annons

Nytt system för nycklar i hemtjänsten i Trelleborg

Vård- och omsorgsnämnden i Trelleborg disponerar om budgeten för 2009. LSS får en mindre ökning och pengarna används i stället till nytt nyckelsystem inom hemtjänsten och arbetskläder till personalen.
Trelleborg • Publicerad 11 december 2008

Dessutom avsätts en del pengar i reserv för eventuella viten som nämnden kan få betala för att man inte sett till att människor kommit in på särskilda boenden i tid.

- Vi vet ännu inte hur mycket det blir, säger Karin Cederholm, socialchef i Trelleborgs kommun.

Annons

Arbetskläder blir det för personalen inom hemtjänsten och på kommunens boenden.

Men den största nyheten är att nämnden på sitt sammanträde i onsdags beslöt att handla upp ett helt nytt nyckelsystem. I dag använder man vanliga nycklar, mellan 2 000 till 3 000, med de problem det medför i form av risker och onödiga körningar.

- En gång försvann en huvudnyckel och vi blev tvungna att ersätta alla lås inom ett område, berättar Karin Cederholm. Och om någon larmar måste personalen köra tillbaka för att hämta nyckel till den personen.

Det nya systemet bygger på att man monterar en enhet på dörren till den som har hemtjänst och sedan kan behörig personal öppna dörren med hjälp av trådlös kommunikation med mobiltelefonen. Kostnaden i Trelleborg beräknas till cirka en miljon kronor det första året.

- Facket och personalrepresentanterna är mycket glada åt det nya nyckelsystemet, säger Per Grönlund (spi) ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Bakgrunden till omdisponeringen är att det verkar som om nämnden i budgeten satt av för stor ökning till LSS.

Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons