Annons

Nytt system får blandat betyg

Sex nivåer istället för fyra och tydligare riktlinjer för vilket betyg som ska sättas när eleven hamnar mellan två olika nivåer. På skolavslutningen om några veckor ska det nya betygssystemet användas för första gången. Eleverna är tveksamma, men lärarna positiva.
Trelleborg • Publicerad 12 december 2011
Åttondeklassarna Fanny Andersson, Isak Hempel och Stefan Arnshed hade velat behålla det gamla betygssystemet, även om Fanny Andersson tror att det kanske blir lättare att få bra betyg med det nya.
Åttondeklassarna Fanny Andersson, Isak Hempel och Stefan Arnshed hade velat behålla det gamla betygssystemet, även om Fanny Andersson tror att det kanske blir lättare att få bra betyg med det nya.Foto: Tomas Nyberg
Foto: 

– En del äldre elever säger att det kommer att bli svårare att få bra betyg nu, säger Isak Hempel.

Han går i åttan på Vannhögskolan och ingår därmed i årskullen som blir först ut att få betyg enligt det nya systemet. De som går i nian kommer att få betyg enligt det gamla systemet både den här terminen och när de går ut grundskolan i vår.

Annons

Ännu har Isak Hempel och hans klasskompisar inte så bra koll på vad det nya systemet kommer att innebära. När de hade utvecklingssamtal tidigare i höst pratade lärarna om deras kunskaper utifrån det gamla systemet. Trots att de inte fått några terminsbetyg tidigare är de vana vid att deras resultat bedöms med antingen IG, G, VG eller MVG – ofta med ett plus eller minus efter.

– Jag ligger mellan två betyg nu. Egentligen har jag VG i engelskan, men så ligger jag precis under strecket. Då blir det ett plus efter, säger Isak Hempel.

Plusen och minusen har inte synts i termins- eller slutbetygen. Isak Hempels klasskompis Fanny Andersson tror att det nya systemet med fler nivåer gör att man får ett mer rättvist betyg.

– Nu har lärarna mer att välja på när de ska sätta betyg. Jag tror det blir lättare att få bra betyg nu, säger hon.

Enligt Isak Hempel och Fanny Andersson är betygen ett stort samtalsämne i skolan. Stefan Arnshed som går i samma klass håller med:

– Det är viktigt att få bra betyg. Alla snackar om det. Man måste börja ta i redan nu, även om vi har ett och ett halvt år kvar innan vi slutar nian, säger han.

Alla tre tycker att det vore bättre att behålla det gamla betygssystemet.

– Jag vet en kille som kom på ett effektivt sätt att höja sina betyg. Han läste kriterierna för vad det var han skulle kunna och sedan gick han till lärarna och visade att han kunde det. Då fick han över 300 poäng, säger Isak Hempel.

Louise Löfgren
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons