Nytt Strandbaden först till sommaren 2008

Tidigast om två år kommer det nya förbättrade Strandbaden stå färdigt. Allmän arkitekttävling kommer utlysas först i september.
Trelleborg • Publicerad 14 augusti 2006

– Det hade inte kunnat bli färdigt till nästa sommar hur som helst. Då hade vi behövt bygga upp Strandbaden som en exakt kopia av det som brann ner, och det vill vi inte av flera anledningar. Bland annat på grund av bullerkraven som inte kunde uppfyllas och att köket var ålderdomligt, säger stadsbyggnadsdirektören Madeleine Brandin.

Att arkitekttävlingen, som först skulle ha utlysts i juni eller juli, har senarelagts beror på att det kommer bli en allmän tävling i stället för en tävling mellan speciellt inbjudna arkitekter.

– Politikerna beslutade att det lämpade sig bättre med en allmän tävling, och det har inneburit att vi har fått lägga ner tid på att noggrant utforma tävlingshandlingar, säger Madeleine Brandin.

Handlingarna informerar om vad som gäller om man vill lämna in ett tävlingsbidrag. Exempelvis hur många kvadratmeter byggnaden ska vara och i vilken skala ritningarna ska vara.

– Ofta när man utlyser arkitekttävlingar är det väldigt fritt, men här vet vi ju exakt var huset ska ligga och hur stort det ska vara. Att det är så begränsat gör att det passar bra med en tävling som är öppen för alla, säger Madeleine Brandin.

– Dessutom ville vi ge unga och okända arkitekter en chans att få vara med, säger hon.

Tidigare har kommunen gått ut med att arkitekterna skulle lämna in två olika förslag. Ett mer traditionellt där ritningarna ska visa ett Strandbaden som ser ut ungefär som det såg ut tidigare. Det andra förslaget skulle vara ett mer fritt och modernt alternativ. Dessa regler slopas nu när tävlingen blir allmän.

– Man kan själv välja om man vill ha ett nostalgiskt anslag på sitt förslag, men vi kommer inte att vilja ha två tävlingsbidrag från varje som vi sagt tidigare, säger Madeleine Brandin.

Tävlingen kommer utlysas under september, vilket datum är ännu inte bestämt. Tävlande kommer att ha fem veckor på sig att ta fram förslag på det nya Strandbaden. Sen ska en jury bestående av fyra politiker och tre arkitekter besluta vilket som blir det vinnande bidraget.

– Vi räknar med att få in upp emot hundra bidrag. Jag har redan fått flera förfrågningar via mejl från både Skåne, Stockholm och till och med från Canada, berättar Madeleine Brandin.

Emma Olevik

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.