Annons

Nytt stråk lockar utflyktssugna

Trelleborgs kommun har fått ett nytt utflyktsstråk. Det går från Bodarp via Västra Värlinge till Slättarp, eller tvärtom. På några kilometers avstånd finns fem verksamheter som lockar till sig folk på utflykt.
Trelleborg • Publicerad 23 april 2012
Den ombyggda mejeribyggnaden i Västra Värlinge är en del i det utflyktsstråk som växt fram på slätten under de senaste åren. I huset har Eva Ulin, Henrik Ulin, Gerd Möller, Bengt Gustafsson och Kerstin Gustafsson sina verksamheter.
Den ombyggda mejeribyggnaden i Västra Värlinge är en del i det utflyktsstråk som växt fram på slätten under de senaste åren. I huset har Eva Ulin, Henrik Ulin, Gerd Möller, Bengt Gustafsson och Kerstin Gustafsson sina verksamheter.Foto: 
Foto: 
Bengt och Kerstin Gustafssons gemensamma företag Bengker jobbar med möbler och inredning. Företaget har många kunder via internet.
Bengt och Kerstin Gustafssons gemensamma företag Bengker jobbar med möbler och inredning. Företaget har många kunder via internet.Foto: 
Henrik och Eva Ulin driver Gamla mejeriet som säljer inredning främst till arkitekter och byggfirmor. Men i butiken finns även ett café.
Henrik och Eva Ulin driver Gamla mejeriet som säljer inredning främst till arkitekter och byggfirmor. Men i butiken finns även ett café.Foto: 

Dagbesöken står för en stor del av den ökande omsättningen inom turismnäringen. Dels har antalet besök ökat och dels spenderar varje besökare mer pengar enligt turismrapporten.

Hallongården i Bodarp har sedan starten 2008 växt fram som kommunens näst största besöksmål och nu har företaget fått sällskap i grannskapet. Hösten 2010 öppnade Slättarpsgård och i det tidigare mejeriet i Västra Värlinge ryms sedan förra sommaren tre verksamheter: Gamla mejeriet, Bengkers och Två Systrar.

Annons

Under vår och sommar tar de emot mycket folk som är på utflykt. Framförallt på helgerna.

- Det vet man själv att man vill komma ut och valla barnen eller bara ut på landet, säger Eva Ulin som driver Gamla mejeriet tillsammans med maken Henrik Ulin.

- Jag tror folk tycker det är kul att köra ut och besöka de här små ställena. Annars är det så mycket varuhus, säger Gerd Möller som driver Två Systrar tillsammans med systern Helene.

De tre butikerna känner tydligt att de ligger i ett besöksstråk.

- Det märks. Många som kommer hit berättar att de varit på Hallongården och nu ska till Slättarp för att fika, eller tvärtom, säger Bengt Gustafsson på Bengkers.

Tillsammans med Hallongården och Slättarpsgård lockar butikerna i Västra Värlinge olika kategorier av kunder. Sedan är man bra på att skicka vidare sina besökare till kollegerna i närområdet.

- Man plockar med sig flyers hos någon och kör vidare, säger Eva Ulin.

Inget av företagen har marknadsfört sig på traditionellt sätt i någon större utsträckning utan istället använt sig av internet och att nöjda besökare lockar ännu fler. Tankar finns på att samarbeta mer än man gjort hittills.

- Man skulle kunna ha gemensamma dagar med erbjudande som "Handla detta här så får du fika billigare där". Och man skulle kunna ha gemensam annonsering, säger Bengt Gustafsson.

Maria Sällberg
Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons