Annons

Nytt sting i getingsommaren

Med sommarvärmen kommer getingarna. På Anticimex har man de senaste veckorna sett getingkolonierna rivstarta och – ursäkta uttrycket – verkligen sticka.
Trelleborg • Publicerad 20 juli 2005

Utan att tveka eller verka det minsta rädd kliver Jonas Stenberg upp på stegen och klättrar upp mot det lilla hålet i väggen – fastän det pågår en surrande trafik av getingar in i och ut ur det.

Nedanför står Marianne Lindros med babyn Elias i famnen, och berättar lite bekymrat att getingarna bor i väggen precis ovanför deras sovrum.

Annons

– Men det är ingen som blivit stucken. Utom jag! berättar Marianne medan Jonas uppe på stegen börjar spruta ett vitt pulver kring hålets mynning.

– Vi har ett getingbo till, vid garaget, och de stack mig när jag bara gick förbi. Helt oprovocerat! försäkrar Marianne.

Nu är hon lite orolig för lille Elias skull, och för sin egen.

– Jag tål det nog inte riktigt, hela handen svullnade upp, berättar Marianne. De är rätt så ilskna, annars hade det kanske inte varit så farligt att ha dem här.

Medan getingarna plötsligt stannar upp, förvillade av det pulvrade hålet, klättrar Jonas Stenberg ner från stegen och tar av sig sin skyddshuva. Andningsskyddet kanske verkar överdrivet, men det är tack vare det som Jonas kan smyga sig på getingarna. Om vaktgetingarna känner doften av den koldioxid som alla lungförsedda varelser andas ut, då går de till attack.

– Jag kommer inte åt boet, så jag får strö ut giftpulver där getingarna landar och kryper in, berättar Jonas. Sedan drar de giftet med sig in. Men det kan ta en vecka innan de försvinner, berättar Jonas.

Jonas sommarjobbar för Anticimex, och åker dagligen ut på utrotningsuppdrag över hela södra Skåne. Alla de småkryp som gillar att ta sig in i människors boningar – myror, pälsängrar, kackerlackor med flera – skulle förmodligen kallat honom massmördare.

– De skadar ju både människor och andra saker, försvarar sig Jonas. Papptak, till exempel, tuggar de i sig för att bygga bon.

– Dessutom sticker de mig ibland, så de kan gott ha det!

Under sina fem somrar som insektsbekämpare har Jonas Stenberg trots allt bara blivit stucken ett tiotal gånger. Och då giftbesprutar han uppåt två hundra getingbon i månaden.

Annons

– Första gången jag skulle ta ett bålgetingbo var det i närheten av Revingehed, berättar han.

– Och när jag klättrade upp hörde jag ett surrande som faktiskt fick mig att tänka "flyger de med helikopter på Revinge också?", säger Jonas med ett skratt.

Skadedjursbekämpningen är mycket säsongsbetonad, och värmeberoende. På våren kommer myrorna, under högsommaren avlöses de av getingarna och när getingarna börjar dö på hösten kommer möss och råttor för att söka härbärgen inomhus.

– Hittills i sommar är antalet order ungefär lika stort som i fjor. Det är lika mycket myror, men mer getingar, berättar Jörgen Gullstrand på Anticimex i Malmö.

– Getingarna har startat med ett ryck. Det är väldigt styrt av värme och sol. De flyger mer när det är varmt ute, och det styr också farten på deras fortplantning.

Värst att bli av med är kackerlackor och vägglöss, men båda är turligt nog ovanliga på våra breddgrader. Kackerlackorna sitter och trycker i gömslen större delen av dygnet, och är dessutom tåliga mot gifter. Vägglössen har börjat komma tillbaks i samband med resor, framför allt österut, och för med sig en jobbig sanering.

Lars Thulin

0410-545 20

Lars.thulin@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons