Nytt sparbeting för kulturnämnden

Stora besparingar väntar kulturnämnden i Trelleborgs kommun. Budgetramen för nästa 2004 ligger på samma nivå som i år, drygt 24 miljoner kronor. Det innebär att nämnden i praktiken ska spara runt en miljon kronor för att ta hänsyn till inflation och löneökningar.
Trelleborg • Publicerad 1 oktober 2003

- Det är klart att detta är ett stort avbräck för oss. En miljon kronor är mycket pengar, konstaterar kulturchefen Jörgen Flink. På sitt möte under tisdagen tog nämnden fram en rad förslag på hur pengarna kan sparas in. - Det finns stor risk för att biblioteksfilialerna i Alstad och Skegrie läggs ner. Vi får köra mer med bokbussen i stället, säger Jörgen Flink. Andra besparingsförslag är att halvera kostnaderna för vård och digitalisering av de museala samlingar. Axel Ebbes konsthall förslås bara vara öppen sommartid. Fastighetskostnaderna för Vattentornet läggs över på fastighetsförvaltningen i stället. Nämnden vill även spara in 100 000 kronor på biografen Grand som nämnden hyr ut. Avgifterna på Musik- och dansskolan höjs med 100 kronor från 500 till 600 kronor per ämne och termin. För gruppämnena höjs avgiften med 100 per läsår. Vuxentaxan höjs med 200 per termin. Här räknar nämnden även med att kunna spara in på personalen. - Risken är att alla dessa besparingar kommer att medföra personalnedskärningar. Inga nedskärningar är bra. Vi försöker hantera detta så att det får så få konsekvenser som möjligt, säger Jörgen Flink.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.