Nytt projekt ska värna om kulturarv
Petra Broberg, nyutexaminerad planarkitekt och knuten till stadsbyggnadskontoret, är en av de drivande krafterna i det nystartade projektet.
– Syftet med projektet är att vi ska kunna sätta igång att dokumentera värdefulla kulturarv. Det kan vara byggnader som tidigare hade låg status, till exempel smedjor, gamla tröskelängor och gatuhus, berättar hon.
Projektet är i inledningsfasen och enligt Petra Broberg har det ännu inte bestämts hur den planerade kartläggningen ska genomföras. Eller när den ska äga rum.
– Det enda vi vet är att vi ska göra en förteckning där det framgår var respektive byggnad ligger, vilket skick den är i och vilken användning den haft, säger hon.
Ambitionen är också att, om det finns underlag, kartlägga särskilt intressanta områden som är betecknas som värdefulla kulturarv. – Finner vi någon byggnad eller område särskilt intressant kan det bli byggnadsminnesförklarat, förutsatt att förslaget får stöd av länsstyrelsen, fortsätter Petra Broberg.
Förutom henne består den bildade projektgruppen av Mattias Müller, Per-Arne Johansson på miljökontoret, Anitha Ljung på Agenda 21, museichefen Ingela Jacobsson samt några andra från den kommunala förvaltningen.
Arbetet med att ta fram själva arbetsformerna för att kunna dokumentera landskapets kvarlevor från förr.
– Förutom kulturarv inne i Trelleborg finns det flera ute på Söderslätt med tanke på den långa jordbrukstraditionen som finns där, säger hon.
Regeringens mål är att alla Sveriges kommuner ska ha upprättat en lista över kulturarv inom de närmaste fem åren.
– Jag är beredd att avsätta tid för den här dokumentationen. Den betyder mycket för invånarna, för turisterna och inte minst kommande generationer, säger hon.
Johan Persson
0410-545 34
johan.persson@allehandasyd.se