Nytt parti vill också ha arvode

Nu kräver Söderslättpartiet också en post som oppositionsråd.
– Vi vill kunna föra vår talan på samma sätt som Sverigedemokraterna, säger partiets ordförande Bertil Larsson.
Trelleborg • Publicerad 19 oktober 2010
Bertil Larsson, Söderslättspartiet.
Bertil Larsson, Söderslättspartiet.Foto: 

De senaste dagarna har diskussionerna om den politiska organisationen gått höga. Kommunalrådet Ulf Bingsgård förklarade i helgen att Sverigedemokraterna som har sju mandat bör få en post som oppositionsråd, på samma sätt som Socialdemokraterna med sina 17.

Diskussionerna har inte gått nybildade Söderslättpartiet, som fick tre mandat i valet, förbi. Nu vill de också vara med och dela på kakan.

– Vi är trots allt det fjärde största partiet. Vi är tvärpolitiska och sätter frågor om livskvalitet i första rummet. Vi borde få bättre förutsättningar att jobba med de frågorna. Det är inte arvodet vi vill åt, utan den respekt och insyn som en oppositionsrådspost ger, säger Bertil Larsson.

Bertil Larsson menar också att det är omöjligt för små partier att få inflytande om man inte slår sig ihop med någon annan.

– Det är varken bra för demokratin eller trelleborgarna.

Ulf Bingsgård är dock kallsinnig.

– Söderslättspartiet är så litet. Det finns inte någon rimlighet i att de ska komma från ingenstans och med sina tre mandat också ha arvode. Och vem vet, partiet kanske bara blir en dagslända, säger han.

Förslaget till ny politisk organisation ska alliansen och Miljöpartiet presentera på fredag. Därefter ska Söderslättspartiet besluta hur man vill gå vidare.

– Vi får väl se när det kan bli dags att lägga ett konkurrerande förslag, säger Bertil Larsson.

Anna Thulin
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.