Nytt parti fick flygande start i första fullmäktige

Åtta ärenden. Längre tid tog det inte för Söderslättspartiet att sätta sin prägel på politiken i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 22 november 2010
Kommunfullmäktigeförsamlingen i Trelleborg.
Kommunfullmäktigeförsamlingen i Trelleborg.Foto: 

Partiets ordförande Bertil Larsson äntrade talarstolen, yttrade sig negativt mot planerna på att stänga av väg 511 och fick med sig både Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. Vinst direkt i den första voteringen, som inte gällde personval, i partiets första fullmäktigeframträdande.

Enligt förslaget från kommunstyrelsen skulle kustvägen mellan Höllviken och Trelleborg stängas av i korsningen med E 6 vid Albäck. I höjd med Fredshög strax väster om Skåre skulle vägen ledas i nordostlig riktning för att ansluta till E 6 i Maglarpsrondellen.

Dåligt, menar Söderslättspartiet som anser att man berövar trelleborgarna den natursköna upplevelse som det innebär att färdas i bil längs kustvägen. Dessutom är förslaget företagarovänligt och kan få förödande konsekvenser för Trelleborgs golfklubb, menar man.

– Att tvinga trelleborgarna köra förbi Kämpingevägen för en omväg på en och en halv mil tur och retur till golfklubben kommer att innebära minskat antal besökare och lunchgäster, sa Bertil Larsson i sitt första anförande i talarstolen.

Söderslättspartiets förslag var istället att man ska förhandla med Vägverket om en öppen och trafiksäker anslutning av väg 511 mot Trelleborgs centrum. Förslaget föll i god jord hos de andra oppositionspartierna S och SD och voteringen slutade 27-24 till oppositionens fördel.

Det var inte den enda gången under kvällen som Söderslättspartiet och Socialdemokraterna fann varandra. När Socialdemokraterna ville att kritik från revisorerna avseende ersättningar och förlorad arbetsinkomst för politikerna skulle skickas tillbaka till kommunstyrelsen med ett uppdrag på förslag till åtgärder, så fick man stöd av Söderslättspartiet.

Även när budgeten skulle behandlas var det enighet mellan S och SSP. Söderslättspartiet röstade på att Socialdemokraternas budgetförslag, och inte Sverigedemokraternas, skulle ställas mot alliansens. Men eftersom de allra flesta av alliansens ledamöter valde att rösta på Sverigedemokraternas förslag, så var det till ingen nytta.

Alliansen upprepade alltså förra årets nummer, då man röstade på Sverigedemokraternas budgetförslag före Socialdemokraternas.

– Av två dåliga förslag så valde vi att rösta på det sämsta. Eftersom vårt mål är att få igenom vårt eget budgetförslag så valde vi att tävla mot det förslag som vi har störst chans mot, sa Ulf Bingsgård.

Taktiken gick dock inte hem hos samtliga alliansens ledamöter. Centerpartisterna Patrik Holmberg och Leif Sjögren samt Inger Hansson (M) och Roland Hansson (KD) lade ner sina röster.

Ann Gäre
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.