Annons

Nytt liv för höstlig tradition

Inget evenemang utan varmkorv. När Gärdslövs byalag har höstmarknad möts besökarna av korvdoft redan i dörren.
Trelleborg • Publicerad 16 oktober 2010
När det är marknad i Gärdslöv, ja då är det fullt i Kulturhuset.
När det är marknad i Gärdslöv, ja då är det fullt i Kulturhuset.Foto: 
Foto: 

– Korvarna går bra, så är det alltid, säger Carl-Gustav Jagerstam och vänder på de spruckna skinnbeklädda köttstyckena i stekpannan.

Han har placerat sig i pentryt direkt till höger om ingången. Där steker han korv efter korv efter korv samtidigt som han byter några ord med de hungriga marknadsbesökarna.

Annons

Stefan Bergdahl är en av dem. Med en kamera på axeln har han åkt ända från Stångby utanför Lund till Gärdslöv, men egentligen inte för att gå på marknaden. En släktträff modell större var det som drog honom till trakterna nordost om Anderslöv.

– Vi har varit på Näsbyholm och på kyrkogården här. Där ligger min farfars morföräldrar begravda. Det var kyrkovaktmästaren som tipsade om att det var aktiviteter i kulturhuset, säger Stefan Bergdahl.

Förutom korv har Stefan Bergdahl fyndat tre pocketböcker på marknaden, bland annat en av Niklas Rådström. Han är överväldigad över sitt besök i trakten.

– Det är första gången jag är här. Det är fantastiskt trevligt, jag har knäppt av 150 bilder.

Bland syltburkar, hembakat bröd och spettkakor står byalagets Inga-Britt Jagerstam. Hon gläds åt den livliga kommersen i kulturhuset, som nästan är helt fullt.

– Både det stenugnsbakade brödet och spettkakorna säljer bra, men även de här, säger hon och visar hemmatillverkade flasköppnare i trä.

Det är första gången på tio år som Gärdslövs byalag anordnar höstmarknad. Man gör det istället för den traditionella julmarknaden som riskerar att drunkna i det milsdjupa utbudet av andra julmarknader.

Byalaget har 300 medlemmar vilket är ganska fantastiskt med tanke på att det bara bor ett 20-tal personer i själva byn. Men byalaget har många medlemmar från förskingringen.

– Det finns en hel del som har växt upp här som är medlemmar, berättar Lars-Erik Olsson.

Han är ålderman för en förening som har det mesta på programmet. Från barnverksamhet via qi-gong till pubkvällar. Utbudet och uppslutningen från folket i trakten har inte gått obemärkt förbi och i november kan föreningen få utmärkelsen årets byaperson/byaförening, till vilken man nyligen nominerades.

– Det är roligt att få den uppskattningen. Jag tycker att vi försöker hålla landsbygden levande, och det är det som är tanken med utmärkelsen, säger Lars-Erik Olsson.

Ann Gäre
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons