Nytt hopp för barnen i Malawi

Glädjen över en nyborrad brunn, och hoppet hos de barn som får gå i skolan. Det är saker som glimrar på bilderna när FN-föreningen visar sin verksamhet på Garvaregården.
Trelleborg • Publicerad 11 oktober 2012
Birgitta Thysell gläder sig över att alla barn i Malawi numera har rätt att gå i skolan - även om det ännu inte finns skolplatser till alla.
Birgitta Thysell gläder sig över att alla barn i Malawi numera har rätt att gå i skolan - även om det ännu inte finns skolplatser till alla.Foto: Tomas Nyberg

FN-föreningen Sydvästra Skåne har varit engagerade i ett skolprojekt i den lilla byn Salima i nordöstra Malawi sedan 1998. För tio år sedan var föreningens ordförande, Birgitta Thysell, själv på plats för att träffa folket i byn och barnen på skolorna Mgodi och Macalpine.

– Då hade de skolhus, men inte särskilt mycket bänkar och läromaterial, berättar hon.

– Nu finns det inte bara fler bänkar, läroböcker och skrivhäften, utan man har också dragit in el så att det går att ha kvällsundervisning. Och fler barn går vidare till "secondary school" nu, framför allt flickorna.

Föreningen har också haft utbyte med svenska lärare, och anställt volontärlärare. Man bidrar även till kampanjer mot HIV/aids, ett stort problem i området.

Bland de färska projekten som dokumenteras finns ett nybyggt daghem. Samt brunnsborrningen i Salima.

– På julafton 2011 kunde man inviga en nyborrad brunn, 60 meter djup, berättar Birgitta Thysell. Och det var inte bara det att kvinnorna tidigare hade långt att gå till floden, där man fick hämta dricksvatten där man även diskade och tvättade. Där fanns ju dessutom krokodiler.

En del bilder har barnen i Salima själva tagit, med engångskamera, för att dokumentera sådant som de finner viktigt i sin vardag. De har också fått rita och måla en stor karta där varje barn - Alfred, Agnes och andra - skrivit sitt namn på sin egen familjs hus.

Nu inriktar sig FN-föreningen på att samla in pengar till fler skolbänkar, och på trädplantering eftersom Vi-skogen har etablerat sig i det lilla östafrikanska landet. Den som donerar fem kronor planterar hela tre träd.

Madeleine Gripsten
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.